RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Skrivekunst: Under barnekulturuka lærte bølerelevene om kreativ skrivekunst av forfatter Heidi Linde.
Skrivekunst: Under barnekulturuka lærte bølerelevene om kreativ skrivekunst av forfatter Heidi Linde.

Kurs i kreativ skriving

Mandag lærte elevene fra 6. klasse på Bøler skole om hvordan de skulle ta i bruk kreativiteten for å skrive.

Bøler: Jeg snakker om hvordan man kan få ideer, forklarte forfatter Heidi Linde før 6.-klassingene inntok Bøler bibliotek.

Dette er en fin alder å lære bort skrivekunsten på, for de er oppegående og fornuftige, samtidig som de er i en leken alder. De har ikke så mange hemninger og er ikke kritiske når de er 11-12 år.

Stjel og jug

Linde har skrevet to bøker for denne aldersgruppen og den siste, Jug!, benyttet hun som eksempel på hvordan elevene selv kan finne ideer til ting å skrive om.

Jeg har tre råd til dere. Stjel, jug og bruk dere selv, sa hun og la til at forfattere ofte har litt store ører når de sitter på for eksempel bussen.

Vi henger oss opp i små historier vi synes er interessante, og stjeler de. Så juger vi, ved å finne på hva som skjer videre. I tillegg bruker vi de erfaringene vi selv har, for eksempel det å være lillesøster, som jeg har gjort i Jug!. Mange tenker kanskje at det ikke er noe spennende det man selv kan, men det er jo bare fordi man kan det. For andre kan det være veldig spennende, sa hun.

Adjektiver

En av de tingene hun synes er viktig å formidle, er at det er elvene selv som er sjefen når de skriver.

Læreren retter skrivefeilene, men hun kan ikke bestemme hva historien din skal handle om. Siden du er sjefen, kan historien din handle om alt mulig, sa hun.

Linde tok frem tre rekvisitter, en fotball, et kjevle og en fjernkontroll. Det skulle gi elevene inspirasjon til å begynne å skrive på en historie, og de fikk bare fem minutter på seg. Elevene fortalte etterpå historier om alt fra jul og pepperkakebaking til fjernstyrte fotballer.

Til slutt deltok eleven med å finne adjektiver til en historie. Både læreren Karianne og flere av elevene ble diktet inn i historien. Den høstet stor suksess, men så er det ikke hver dag man får lov til å kalle læreren slimete og prikkete heller!

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere