*Nettavisen* Nyheter.

Kutt i Åpen barnehage likevel

Før jul vedtok et samlet bydelsutvalg å opprettholde tilbudet i Åpen barnehage på Grønland. I ettertid er det gjort kutt.

GRØNLAND: Kuttet er vedtatt av det såkalte medbestemmelsesutvalget den 28. januar. Noen dager etter det ble foreldrene informert om redusert tilbud ved Åpen barnehage på Grønland.

LES OGSÅ: Bydelsdirektøren avfeier kritikken

Haavie er opprørt.

– Dette er et utvalg ingen har hørt om. Vi kan ikke forholde oss til at politikere vedtar en ting, og resultatet blir et helt annet. Når ting vedtas utenom politiske prosesser, har vi et demokratisk problem, hevder han.

– Kutter til beinet

Han mener foreldrene er ført bak lyset. Over 100 skrev under på opprop for barnehagen før jul. 25 nasjonaliteter inkuldert.

– Det ble gitt klare signaler fra politikerne i bydelsutvalget om at kuttet skulle tas andre steder enn på den åpne barnehagen. Tilbudet skulle bevares slik det var. Nå kutter de inntil beinet. Pedagogisk fagkompetanse forsvinner. Vi står igjen med en minimumsløsning, hevder Haavie.

BU-lederen beklager

Det faktum at tilbudet nå kuttes ned, står i et merkelig lys mot det BU-leder Lillehagen uttalte til Østkantavisa nylig, mener Haavie.

– Det at foreldrene viste et såpass stort initiativ og påvirket oss, har gitt resultater. Jeg er glad for at det er slik i et lokaldemokrati. All honnør til foreldrene. Uten den innsatsen hadde vi nok tenkt at behovet kanskje ikke var så stort, sa Lillehagen den gangen.

BU-lederen føler ikke at han må bite i seg ordene.

– Jeg står ved det jeg har sagt tidligere. Det var vår intensjon med vedtaket at vi skulle opprettholde tilbudet og at det skulle finnes midler fra barnehageområdet. Jeg har bedt bydelsdirektøren om en redegjørelse og sett brevet sendt til foreldrene. Tilbudet reduseres med en dag per uke og bydelsdirektøren mener tilbudet er forsvarlig opprettholdt, sier Lillehagen.

Rom for tolkning

Han beklager at kuttet blir oppfattet slik av brukerne.

– Vedtaket gir rom for tolkning som administrasjonen må gjennomføre. Vi har spart store summer, og har forsøkt å verne aktiviteten på veldig mange områder. Jeg mener det er belegg for å si at den åpne barnehagen blir opprettholdt selv om det blir et redusert tilbud, sier han.

Demokratisk problem?

Haavie mener administrasjonen har «tatt seg til rette» ved å gjøre noe annet enn det politikerne har bestemt.

– Hvis politikerne er overrasket over det som er skjedd, bør de føle seg ført bak lyset. Hvis BU hadde fått en sak om kutt på bordet, er min påstand at alle partier hadde stemt nei. Det må være et demokratisk problem når slike avgjørelser tas utenom den politiske prosessen, sier Haavie.

Lillehagen presiserer at bydelsutvalget har delegert fullmakt til medbestemmelsesutvalget og bydelsdirektøren ved å ansette og si opp personell i bydelen.

– Hvis det ikke er uenighet der, går saken ikke til politisk behandling i bydelsutvalget, sier han.

Helt ok

KJell Johansen i Frp mener imidlertid at kuttet er helt i tråd med intensjonen i BU sitt vedtak.

– Det er i tråd med det vi ble enig med foreldrene om. Det kunnes fjernes en dag. Foreldrene ville unngå total nedleggelse. Det er ingen dramatikk rundt dette. Vi reddet tilbudet, men det blir kuttet. Slik ble kompromisset i fellesforslaget, sier han.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag