RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Kvikkleirefaren kartlagt langs Alnaelva


Alfaset havner som eneste område i risikoklasse 5 på NVEs oversikt over utsatte kvikkleireområder langs Alnaelva.
Alfaset havner som eneste område i risikoklasse 5 på NVEs oversikt over utsatte kvikkleireområder langs Alnaelva. Foto: ILLUSTRASJON: NVE
Ifølge en ny rapport fra NVE er flere store områder langs Alnaelva anlagt på kvikkleire. Størst fare for leirskred er i området Alfaset.

ALNA: NGI har på oppdrag fra Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) foretatt en kartlegging av kvikkleiresoner i Oslo kommune. Totalt er det påvist seksten kvikkleiresoner lokalisert langs Alnavassdraget. To soner har høyeste faregrad og en sone er plassert i høyeste risikoklasse.

– Mange spør om det er trygt å bo på kvikkleire. Så lenge det ikke foregår ukontrollert byggeaktivitet, graving eller at elva graver, så er det liten sannsynlighet for at et skred utløses, sier direktør for skred- og vassdragsavdelingen i NVE Anne Britt Leifseth.

 
 

Ingen overhengende fare

Senioringeniør Toril Wiig i NVE sier det kan være fullt forsvarlig å bygge i en kvikkleiresone. Rapporten fra NVE er en oversiktskartlegging, og angir hvor områder hvor man skal være spesielt aktsom ved planlegging og gjennomføring av tiltak.

– Det at det bor mange mennesker i området kan gi en høy konsekvensscore, men det er ikke dermed sagt at det er noen overhengende fare for et kvikkleireskred, forklarer hun.

Forhåndsregler

Wiig sier at poenget med kartleggingen er at den skal fungere som et aktsomhetsverktøy, slik at man er klar over at man må gjøre undersøkelser før man gjør tiltak som kan påvirke stabiliteten i grunnen.

– Det er en teoretisk sjanse for at kvikkleireskred kan skje. Hvis man gjør ukontrollerte inngrep kan det være fare. Derfor må man vite hva man gjør og ta forhåndsregler, sier hun.

Ifølge Wiig har det ikke vært avmerket kvikkleiresoner i området tidligere.

– Man har kjent til grunnforhold tidligere. Oslo kommune følger opp utbyggere og dokumenterer at tiltak ikke medfører skredfare i forbindelse med plan og byggesaksbehandlingen, sier hun.

Alvorlige konsekvenser

Områdene fra Nedre Kalbakkvei til Brubakkveien Øst, samt deler av Maria Dehlis vei betegnes som områder med middels høy risiko for kvikkleireskred.

På og ved Alnabru godsterminal i områdene Alfaset og Alfaset vest er faregradklassen høy.

Konsekvensene av et kvikkleireskred i nesten samtlige av de nevnte områdene betegnes som «meget alvorlig», noe som forklares som «stor risiko for skade på mennesker/tap av liv eller meget store økonomiske og samfunnsmessige konsekvenser.»

Du kan lese hele NVE-rapporten her!

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere