RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Kvinnedagen: Lik lønn nå

8. mars er den internasjonale kvinnedagen. Dagen ble første gang markert som en nasjonal kvinnedag i New York i 1908. Den gang kjempet kvinnene for stemmerett. 8. mars har siden blitt feiret over hele i verden i hundre år!

I 2009 roper vi blant annet "Staten har råd - likelønnspott nå", "Vi skal ha ei lønn å leve av", "6-timersdag nå" og "Nei til tvungen deltid".

Likelønn er fortsatt et nødvendig krav for å oppnå reell likestilling i dagens Norge. Likelønn betyr lik lønn for arbeid av lik verdi. I offentlig sektor tjener kvinner 87 øre for hver krone en mann tjener, i privat sektor er det 85 øre.

Mye av denne forskjellen skyldes at en stor andel kvinner arbeider ufrivillig deltid. Kvinner arbeider ofte i omsorgssektoren og i offentlig sektor, hvor lønnsnivået er lavt og bruken av deltid utbredt. Deltid skal ikke være en kabal av små brøker som aldri går opp eller en kamp for å få den samlede månedslønna til å strekke til. Kvinner skal ha rett til heltid og rett til en lønn å leve av.

Fagforbundet mener at et virkemiddel for å avskaffe ufrivillig deltid er å innføre 6-timers dag med full lønnskompensasjon. Vi mener 6-timers normalarbeidsdag også kan ha positiv påvirkning på sykefravær og uføretrygding i yrker med stor belastning. 6-timersdag kan også være en måte å fordele arbeid på i en tid med økende arbeidsledighet.

Gjennom å prioritere egne lavtlønns- og likelønnstillegg i tariffoppgjørene over tid, har Fagforbundet klart å heve lønna for mange kvinner. Vi har fått en sakte utvikling mot likelønn. Den viktigste forklaringen til at lønnsgapet fortsatt eksisterer er at det fortsatt finnes typiske kvinne- og mannsdominerte yrker. Kvinnedominerte yrker er fortsatt lavstatus- og lavlønnsyrker.

Ingen likestilling uten likelønn!Ingri Bjørnevik

Nordre Aker Fagforening

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere