RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

På Ahus er kvinnene ivrige på å komme seg hjem etter fødsel. Arkivfoto
På Ahus er kvinnene ivrige på å komme seg hjem etter fødsel. Arkivfoto

Kvinnene vil hjem

Liggetiden på barsel på Ahus er den korteste i landet. Nå vil politikerne se nærmere på tilbudet helsestasjonene gir når mor og barn kommer hjem.

LØRENSKOG/GRORUD: Ahus har den korteste liggetiden på barsel i landet, ifølge Rødt Grorud.

Dette bekymrer bydelspolitikerne litt og leder av helse- og oppvekstkomiteen i bydelsutvalget, Jorunn Olavsen (Ap), er engstelig for at førstegangsfødende ikke får nok tid på sykehuset etter de har født.

– Førstegangsfødende bør få ekstra tid, fordi de ofte trenger det og vil ha litt mer hjelp. De har jo aldri hatt barn før, sier hun.

Mange vil hjem

Likevel mener Olavsen det er to sider av saken, nettopp fordi at mange kvinner som har født flere ganger vil hjem fortest mulig, mens de som får barn for første gang ofte trenger litt ekstra tid.

– Tallene kan være sånn fordi mange ønsker seg hjem og da er det viktig at helsestasjonene følger mor og barn tett opp. Mor skal føle seg ivaretatt. Men det er litt betenkelig at liggetiden er kortest i landet. Det kan tyde på at noen får for kort tid på barsel, sier Olavsen.

Bydelsutvalget på Grorud vil se nærmere på saken, slik at tilbudet på helsestasjonene og se om støtten etter mor og barn er kommet hjem er god nok.

– Det er viktig at mor og barn bli godt fulgt opp, sier Olavsen.

Borte bra, hjemme best

Jordmor på Ahus, Elisabeth Collett, mener det er riktig at liggetiden på Ahus er den korteste i landet. Hun tror det er fordi kvinnene vil hjem.

– Borte bra, men hjemme best. Moderne kvinner vil gjerne hjem. Jeg håper ikke det er noen som føler at de blir kastet ut, sier hun.

Collett tror tilbudet med barsel-poliklinikk bidrar til at kvinnene gjerne drar tidligere hjem.

– Der blir barnet veiet og får en Føllings test. Denne testen må tas etter at barnet er 60 timer gammelt. Mødre kommer gjerne tilbake i stedet for å bli liggende på sykehuset. På barselpoliklinikken er det satt av tid for å prate litt og stille spørsmål, forteller Collett.

Hun forklarer at det er informasjon nybakte mødre trenger, og at det derfor er viktig å styrke barsel poliklinikk og tilbudet på helsestasjonene.

– Man ønsker seg jo alltid noe, men for mor og barns del så er det ofte informasjon. Da er det stillinger og flere hender vi trenger, sier Collett.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere