RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Kvinnens historie

Med minner og historier fra sitt eget liv, satte Berit Ås fokus på den norske kvinnens historie da hun inntok storstua på Tveten gård.

Tveita: De frammøtte, flest kvinner og godt voksne, fikk oppleve våre mødres, bestemødres og oldemødres hverdag på nært hold. Etter den andre verdenskrig utgjorde kvinnene en stadig mindre del av arbeidsstyrken i Norge.

Lønnet arbeide

Andelen kvinner som hadde lønnet arbeide holdt seg konstant og lavt. Tradisjonelle familienormer og liten grad av aksept for likestilling bandt kvinnen til kjøkkenbenken.
Omsorg og huslige sysler skaffet ikke penger og ble ikke regnet som arbeide. Kun det som ga penger var arbeide. Det var sett på som synd og skam når ikke omsorgsoppgavene ble utført gratis, forteller Berit Ås.
Vi er inne i en periode som er veldig dominert av familiefarens maktstilling, et patriarkat. Det er ingen kvinneforeninger lenger og de unge kvinnene tror at alt er i orden, sier Berit Ås.
Hun legger krast til at det er media som styrer synet på kvinnen. Alle ser på Idol, ingen tenker over hvilket syn det skaper. Kvinnen er igjen et objekt og enhvers eiendom.

Pengene styrer

Som fredsarbeider gjennom et langt liv, har Berit Ås ingen tro på at noe land etterlever Genevekonvensjonene.
Alle våpen som produseres i dag er masseødeleggelsesvåpen. Produksjonen av disse skaper penger. Mye penger i lomma gir legitimitet og de rike kan se bort fra alle etiske normer, sier en engasjert foredragsholder.
Berit Ås har vært med på og opplevd mer enn de fleste. Hun har satt preg på sin samtid, og i kveldens foredrag ga hun innsyn bak mange av hendelsene.
Hun har en bitende humor og avsluttet kvelden på denne måten.
Et gode har vi nå fått! Hun der oppe har sørget for at vi damer får 6-7 år ekstra.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere