RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Kvinnens nitidige arbeid


Når er noe kunsthåndverk og når er noe bilder? spør Maridalen-kunstner Heidi Øiseth gjennom utstillingen "Sediments". FOTO: Kristin Tufte Haga
Når er noe kunsthåndverk og når er noe bilder? spør Maridalen-kunstner Heidi Øiseth gjennom utstillingen "Sediments". FOTO: Kristin Tufte Haga
Når er noe kunsthåndverk og når er noe bilder? Hva med kvinners nitidige broderi- og vevsarbeider? spør Maridalen-kunstner Heidi Øiseth gjennom utstillingen "Sediments".

SENTRUM/MARIDALEN: Nitidig arbeid med broderi og vev er kvinnetradisjon som "alltid" har vært og er, men som sjelden har blitt og blir sett på som kunstnerisk arbeid. Jeg lager bilder av tepper for å fortelle noe om dette fantastiske arbeidet kvinner alltid har gjort, og for å si noe om deres mentale rom de satt med sine tanker i dette nitidige repetative arbeidet og bearbeidet livene sine. På mange måter representerer disse kvinnene en livsvev med livets slitasje og reparasjoner, sier Maridalen-kunstner Heidi Øiseth.

"Sediments"

"Sediments", i Galleri BOA i Rådhusgaten, åpnet 20. august, og varer til 7. september.

Utstillingen er fra tunge og mørke tepper med assosiasjoner til vev til lyse og lette tekstiler som kan minne om skjøre putevar med små broderier. Jeg har valgt å male og tegne tepper som har sterke grafiske vibrerende streker, og som er ment å pulsere i hele bildeflaten. Materialbruken er upreparert bomullslerret, kull, tusj og pastell, sier Heidi, og forteller om en følelsesladet prosess frem mot utstillingen.

Følelser

Arbeidet ble en kanal for mine tanker og følelser; melankoli, angst, sinne og maktesløshet. Tusjbruken på ubehandlet lerret med andre ord ingen rom for rettelser gjenspeiler avmaktsfølelsen som maleriene peker tilbake på. Bildene må sitte med en gang. Hvis ikke har prosessen fortsatt med kullskraveringer, som nådeløse og systematiske utviskninger. Men bildene kan dog ikke forandres jeg som kunstner må møte mine egne begrensninger gjennom det jeg ser. Kullet blir kun en midlertidig redning resultatet er likevel det det er!

Høstutstillingen

Bildene er som nevnt presentert som tepper, med maleriet som utgangspunkt.

Med det ønsker jeg også å gi en overraskende kobling til kvinnehistoriens stillfarende og nitidige tekstilarbeidere, sier Heidi.

Bilder frautstillingen kan ses på www.nordreakerbudstikke.no.

Kunstneren var også representert under Østlandsutstillingen i fjor, og på St. Annen Museet i Lübeck, Tyskland, og er i år antatt på høstutstillingen. Mer om Heidi Øiseth; www.oiseth.net.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere