RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Kvinner får det til i Groruddalen

Hege, Kjersti, Jorunn, Mona og Eva driver egne bedrifter. De var lei av å jobbe for andre.

ØKERN: Kvinnenettverket "Kvinnerom" er i vekst og teller i dag nærmere 80 medlemmer. De er kvinnelige gründere som har tatt steget og etablert egen bedrift. Vi treffer leder av nettverket Jorunn Bjerke og hennes "medsøstre" Kjersti Mortensen, Hege Peter, Mona Løberg og Eva Brodahl over en kaffekopp på Økern. Hvordan er det egentlig for en kvinne å starte bedrift?

Kvinnenettverk

Når man er nyetablert og har tusenvis av ting en lurer på, kan det være smart å være med i et nettverk.
- Spesielt for oss som jobber alene og er små, er det viktig å ha noen å snakke med. Treffe andre i samme situasjon. De som har holdt på en stund kan lære bort noe til de som ikke har holdt på så lenge, forteller Jorunn Bjerke, leder i "Kvinnerom".
Næringsforeningen knytter til seg kvinnelige gründere fra både Romerike og Oslo.
- Vi har temakvelder, lunsjer, frokoster, sosialt samvær og kompetanseheving. Nettverket er for alle kvinner som driver egen bedrift eller er i ferd med å starte opp, fortsetter Bjerke.

Kontor på gutterommet

Aktiviteten i nettverket kan tyde på at ting er i ferd med å endre seg når det gjelder kjønnsrollemønster og yrkesvalg.
- Kvinner tør nok mer nå enn før. Men vi er nok langt mer forsiktige enn gutta når det gjelder å starte egen bedrift. Vi går ikke i banken og låner en masse penger, hvis vi går dit i det hele tatt, mener Jorunn.
- Typisk for kvinner at de går lenge med en idé før de starter opp. Vi kaster oss ikke ut i det som menn gjør, tilføyer Eva Brodahl som driver Kurs- og konferansespesialisten på Stovner.
55-åringen jobbet mange år i reiselivsbransjen men ble lei av å sitte på ordremottak. Hun måtte finne på noe nytt før hun ble 50.
- Jeg startet opp hjemme. Da sønnen flyttet ut, laget jeg hjemmekontor på gutterommet. Hadde kun en pc til å begynne med. Folk syntes det var tøft gjort å starte eget byrå, forteller Brodahl som blant annet samarbeider med Rica-kjeden og Hurtigruten.
- Det vokser jevnt og trutt. Jeg rekker ikke over alt. Jeg må kanskje ansette en person til, sier hun.

Tok ikke opp lån

Søstrene Kjersti Mortensen (43) og Hege Peter (40) eier halvparten hver i Allegra AS i Tevlingveien på Furuset. Firmaet er leverandør av headsett og konferansetelefoner. Oppstarten var alt annet enn enkel.
- Jeg husker vi ringte firmaer i Gule sider. Til å begynne med fikk vi ingen svar, forteller Hege.
Etter 5 års drift passerer firmaet 4 millioner i omsetning.
- Målet vårt er 10-11, tilføyer makkeren Kjersti.
- Kjersti og jeg, vi er jo bare to. Men vi jobber for 10. Det er slutt på halvtimeslange lunsjer. Vi er aldri syke og tar nesten ikke ferie. Startkapitalen vår var feriepengene, forteller Hege.

Enkepensjon

- Alt jeg hadde var enkepensjon, skyter Mona Løberg inn.
63-åringen driver Mona Løberg Entertainment på Stovner. Virksomheten spenner bredt fra nisse- og klovneshow på kjøpesentra til foredrag og artistformidling. Hun gjør jobber for blant andre Color Line og har artister som Kari Stokke og Harald Heide Steen jr. i stallen. Underholdning var noe hun kunne fra før.
- Min bakgrunn var at jeg drev ballett- og musicalskole i Groruddalen. Nå har jeg lyst til å gjøre det som er mest givende, nemlig å glede andre, forklarer Løberg om hvorfor hun startet egen bedrift. Fellesnevneren for damene er at de var litt lei av å jobbe for andre. Jorunn Bjerke i Kreativ K var likevel skeptisk i starten og satt med få midler til oppstarten.
- Jeg jobbet i et stort firma i 20 år men begynte å gå lei. Så fikk jeg spørsmål fra en kollega om jeg ikke heller ville starte opp selv. Jeg startet opp som servicebedrift for motorsportbransjen, forteller Jorunn.
Kreativ K leverer i dag produkter og tjenester til arrangementer, konserter og datatreff. Varespekteret består av billettarmbånd, klær, konferansemateriell, halsbånd og navneskilt. Oppstarten var ingen kjære mor.
- Jeg levde fra hånd til munn og hadde ei halv månedslønn i startkapital. Den første måneden jobba jeg dobbelt, minnes Jorunn.

Færre konkurser

Bjerke mener nøkkelen til suksess kan være å starte opp i det små, noe hun tror kvinner har lettere for å gjøre enn menn.
- Statistikken viser at det er færre konkurser i kvinnebedrifter. Det sies at vi damer starter mindre og sikrere bedrifter. Menn satser gjerne litt høyere, sier hun.
- Møter dere mange fordommer?
- Ja, utbryter damene nærmest i kor.
- Vi får høre at vi driver med sånne kvinnegreier og at vi er mannsfiendtlige. Det er bare tullball at vi sitter her og prater negativt om menn, sier Kjersti nesten litt irritert.
- Mange tror at vi sitter og tover og strikker. Fordommene er sterke før folk får vite hva vi står for. Men nå har faktisk pipa fått en litt annen lyd. Nettverket vårt vokser stadig og blir større hele tiden, tilføyer Eva.
- Fokuset vårt er å skape levedyktige bedrifter. Jeg tenker ikke så mye på kjønn egentlig, avslutter Jorunn.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere