*Nettavisen* Nyheter.

Kvinner tiltalt for øksedrap

likfunn: Det var i Dølerudveien på Klemetsrud liket etter øksemordet ble funnet i fjor. I september kommer saken for retten med to kvinner på tiltalebenken. Foto: Arkivfoto: Øystein Dahl-Johansen.

Ett år har gått siden øksedrapet på Rustadsaga. Nå er begge vennindene tiltalt for drapet.

KLEMETSRUD: I planleggingen av drapet kjøpte de to venninnene rottegift. Men valget av drapsvåpen falt til slutt på øks. Nå er de begge tiltalt for overlagt drap, skriver VG.

LES OGSÅ:

Oppsalkvinne siktet for overlagt drap

Ekssamboer pågrepet og siktet for drap

Drept med øks mens han sov

Ifølge tiltalen planla de drapet sammen, før kjæresten tidlig om morgenen søndag 10. juli i fjor gikk inn på deres felles soverom og hogg Strømner i halsen med en øks mens han lå i sengen og sov.

Mens Strømners kjæreste, som da jobbet som skogsarbeider og disponerte en bolig på Rustadsaga i Østmarka gjennomførte selve handlingen, skal den medtiltalte venninnen i tiden forut for drapet ha deltatt i planleggingen og vært tilstede da drapet skjedde.

Det var det tidligere barnevernsbarnet Hans Rickard Strømner (23) som ble funnet drept og innrullet i plast ved en avsidesliggende skogsvei på Klemetsrud 13. oktober i fjor. Da hadde han ligget der i tre måneder og liket bar sterkt preg av dette.

21. oktober ble de to venninnene pågrepet og siktet for drapet. Begge har erkjent de faktiske handlingene, men nektet straffskyld.

3. juli tok statsadvokat Bjørn Kristensen ut tiltalen som medfører 21 års fengsel for de to kvinnene om de blir dømt.

Nødverge?

Ifølge tiltalen var det den medtiltalte venninnen som etter planen skulle gjennomføre drapet. Hun valgte også ut øksen Strømners kjæreste brukte.

– Vi er ikke overrasket over tiltalen, sier Ole Petter Drevland, forsvarer for den 22 år gamle kjæresten til Strømner, til VG Nett.

– Min klient erkjenner den faktiske handlingen, men nekter i utgangspunktet straffskyld på grunn av preventiv nødverge. Spørsmålet i retten blir derfor om grensen for nødverge er overskredet. Min klient var i en vanskelig situasjon og følte seg truet på livet, sier Drevland til VG.

Last og brast

Den medtiltalte venninnens (22) forsvarer Benedict de Vibe sier de to venninnene står «last og brast» om selve handlingen.

– Hun har hele tiden vært klar over hva hun har gjort. De har 95 prosent like forklaringer om hva som har skjedd og står last brast om handlingen, sier de Vibe.

I likhet med Drevland mener han spørsmålet blir om grensen for preventiv nødverge er overskredet.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.