RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

La 16-åringer få bestemme!

Av Marianne Borgen SVs bystyregruppe

De kan skyte med hagle, de kan bli fengslet, de kan øvekjøre med bil, de kan velge å ta abort og de kan kjøre raske båter. Men å stemme får ikke 16-åringer i Norge lov til. Det synes SV er urimelig.

SV har derfor foreslått, sammen med Venstre, at Oslo skulle søke staten om å få delta i en forsøksordning med stemmerett for de over 16år ved neste kommunevalg. Østerrike og fem delstater i Tyskland har allerede innført dette - og det fungerer. 16-åringene deltar mer aktivt i valg enn tradisjonelle førstegangsvelgere.

Stemmerett for 16-åringer handler om å utvikle demokratiet. Det burde være en selvfølge at alle skal kunne ha innflytelse på de lover som de kan dømmes av. Det handler om å ta ungdom på alvor, og erkjenne at de har erfaringer, kunnskap og kreativitet, som er viktige for de politiske valg som skal gjøres.

Historisk sett har stemmerettsalderen i Norge vært senket fire ganger siden 1920, og senest i 1978 da 18-åringer fikk stemmerett. SV mener tiden er inne for å senke stemmerettsalderen ytterligere.

Alle under 18 år har rett til å bli hørt og si sin mening. Å prøve ut stemmerett for 16-åringer i lokalvalg kunne gitt oss viktige erfaringer. Derfor var det trist at AP, sammen med Frp, Krf og Høyre stemte ned SVs forslag. Hvorfor mener Frp, Krf, AP og Høyre at 16-åringer ikke er modne nok til å stemme, men at de er gamle nok til å skyte med hagle?

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere