Gå til sidens hovedinnhold

La ikke høsten ta knekken på blomsterkassa

Lengter du etter en fargerik balkong eller bakgård, selv når høstens kulde inntar byen? Da kan Tonje Bergh i Opplysningskontoret for blomster og planter være til hjelp.

SENTRUM ØST: Etter sommeren ser manges blomsterkasse vissen og stusslig ut, med råtten jord og kanskje en og annen innblandet røyksneip. Da er det på tide å skifte ut gamle tuster og jord med friske grønne busker.

Østkantavisa møtte plantekyndige Tonje Bergh fra Opplysningskontoret for blomster og planter hos Grønland blomster, for å lære litt om hva man bør og ikke bør plante i bakgården denne høsten.

Det man bør gjøre nå, er å røske ut de gamle kvistene og plante kraftige grønne basisbusker som kan tåle vinterkulden. I tillegg kan det være lurt å plante vårløkene, sier hun.

Men er det ikke litt tidlig å plante vårløkene før vinteren?


Nei. Det er faktisk nå man bør plante dem. Vårløkene trenger en kuldeperiode før de kan blomstre ordentlig. Derfor er det ypperlig å plante nå. Gjerne innimellom noen høstblomster som for eksempel Chrysantemum eller Prydpepper. Disse overlever ikke når frosten begynner, men da tar vårløkene over, fortsetter Bergh.

Stadig tid for farger

Fristes du av blomsterhandlernes friske farger og synes grønt er litt kjedelig, er høsten ennå ung. Det finnes mange blomster som vil holde til frosten trer inn for fullt. Prydpepper, Chrysantemum, Hebe-hybrid, Sølvkrans, Pernettia, Skinnia og Veronica er alle fargerike og vil blomstre et par måneder til.

Bergh har mange gode tips til hvordan man kan vedlikeholde en fin og frisk blomsterkasse eller hage selv i denne mørke og kalde årstiden.

Jeg vil først og fremst anbefale at man planter noen kraftige grønne busker i krukker på verandaen. Deretter løker av ulikt slag. Buskene Himalayaeiner ("Blue star") og Skimmia er buskvekster som vil holde seg fine og overleve vinteren.

Men selv med robuste buskvekster kan det gå galt.

Et godt tips er å plassere krukkene lunt inntil husveggen. Når snøen kommer, vil den danne et beskyttende lag som er svært godt for buskvekster fordi det isolerer dem. Det verste for buskvekster som Einer, Barlin og Tuja er frost uten den isolerende snøen, sier Bergh.

En annen fare er den sterke vårsola som forsiktig titter fram i løpet av februar og mars. Da foreslår Bergh å dekke vintergrønne nåler med strie. Strien hindrer at buskene får tinte nåler, mens røttene fremdeles er frosne og dermed ikke kan trekke til seg fuktighet. Skinner solen på nålene, vil den fuktighet buskene har fordampe uten at nålene mottar ny fuktighet fra røttene.

Ømfintlige vekster

De siste årene er det blitt svært populært med urter, oliventrær og sitrustrær. Vil disse kunne overvintre på terrassen?

Problemet med disse trærne er at de er svært ømfintlige overfor temperatur og luftfuktighet. En vinter vil bli for kald, mens en peisvarm stue vil bli for varm. Da kan de lett tørke ut. Men det er mulig å holde dem ved like dersom man er flink å dusje bladene med vann, sier Bergh.

Hun innrømmer at det optimale er å oppbevare dem i en kjeller eller på et kjølig rom over vinteren.

Skulle du bestemme deg for ikke å plante nytt nå, er det likevel lurt å gjøre et par forberedende tiltak før vinteren trår til for fullt.

Det kan være smart å tømme krukker for jord, rengjøre og snu dem opp ned. Dette fordi dersom krukkene står ute, vil de raskt fylles med vann. Når vannet fryser vil det utvide seg og krukkene kan lett sprekke, avslutter Tonje Bergh.

Reklame

NÅ: Eksklusiv motebutikk er i gang med sitt årlige salg