RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Arme riddere med jordbær og rabarbra.
Arme riddere med jordbær og rabarbra.

La loffen få liv

Hva skal du spise når du bare har tørr loff i skapet?

Fortvil ikke. Et gammelt og trist brød kan få nytt liv, og bli den råeste festdesserten. Enkelt er det også.

I oldemors kokebok

Med årene er faktisk denne desserten blitt en av mine favoritter. Jeg snakker om arme riddere, som du sikkert finner hvis du graver dypt i oppskriftsboka til din mormor eller oldemor.

Les også hvilke drikke som passer til arme riddere

"Arme ritter" kom til Danmark via Tyskland. I Frankrike går de under navnet "pain perdu" og i England kalles de "French toast". Arme riddere kan også lages i salte varianter, og serveres som en rett med salat – for eksempel til lunsj.

Som en svamp

Men det er den søte og fyldige jeg liker så godt. I og med at brødet er litt tørt fungerer det faktisk som en svamp, og trekker til seg uante mengder smaksrik blanding. Egg, melk og kanel er det vanligste.

Jeg elsker den med litt ordentlig vanilje i, det smaker nesten som en blanding av hjemmelaget vaniljekrem og brødpudding. De blir egentlig så gode at du ikke trenger noe til. Men siden landet er fullt av jordbær og rabarbra, er det like godt å få noe friskt til.

Nok en gang får vi altså en klassisk og kanongod rett, som har oppstått på grunn av dårlige tider.

Og det er fortsatt ikke moro å hive mat. Derfor er det lurt å kunne slike retter på rams, så kan du leve med god samvittighet.

For de søtsugne

Av en kollega lærte jeg å gi denne retten en ekstra dimensjon. Erling brukte sine arme riddere som utgangspunkt i en konkurranse, og karamelliserte dem etterpå. Resultatet var et super saftig brød, omkranset av en sprø karamell. Dette er altså valgfritt, og kun for de mest søtsugne.

Men i dette tilfellet ville jeg ikke telt kalorier, for her er det bare å kjøre på.

 

Arme riddere

8 skiver loff
4 egg
3 dl melk
2 dl fløte
skrapt ut frø fra en halv vaniljestang
1 ss sukker, gjerne økologisk rørsukker

2-3 ss smør
1 dl ekstra sukker


Visp sammen alle ingrediensene, og legg loffskivene i blandingen. La ligge til de har sugd opp all væsken. Stek dem i smøret på middels varme til de er gylne på hver side. Ta dem ut av pannen. Legg i resten av sukkeret og la det smelte til karamell i pannen, vend så de stekte skivene i dette for en ekstra liten piff.


3-4 stilker rabarbra
1 dl sukker
2 ss vann
jordbær

Kutt rabarbra i biter, ha i en kjele med litt vann og sukkeret, kok til de er så vidt møre. Avkjøl og bland med oppdelte jordbær. Server dette oppå de nystekte ridderne. Nam nam....

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere