RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

La oss slippe ungdomsfylla

Kom mai, du skjønne milde...

"Kom mai, du skjønne milde...". Joda, vi kjenner den så vel. Men ikke alle opplever den like skjønn og mild, og igjen rettes det nå advarende pekefingre. Det er ungdommene de rettes mot, og det gjelder spesielt fyll.

Alle husker vi vår ungdomstid med dertilhørende festing. Det var på denne fine vårtiden vi skulle springe ut på lik linje med resten av naturen.

Mange har vel mer eller mindre gode og klare minner fra den tid. Vi skulle slippe løs alt som lå lagret i yre kropper.

Men med årene har vårslippet blitt mer og mer basert på fyll, og utslagene har blitt verre og verre.

I dagens avis går både Manglerud-politiet og utekontaktene i Østensjø bydel ut, og det er ungdomsfylla de retter søkelyset mot. Begge disse vet hva de snakker om for de har nok sett kraftigere utslag enn de fleste foreldre kan forestille seg.

Vi skal ikke preke alkoholpolitikk i denne spalten. Men når både politiet og utekontaktene går så sterkt ut som de gjør, er det all grunn til å ta det alvorlig.

At det var noe roligere ved inngangen til mai-måned i fjor, må vi ikke ta som en sovepute. Bra resultat kan nemlig ha sin bakgrunn i nettopp det at de som er i ungdomsmiljøene har vært aktivt ute. Derfor er det om å gjøre å holde fokus.

Politiet ber foreldre å ta ansvar, og utekontaktenes erfaring er at de unge ønsker at voksne skal være ute. Det er ikke snakk om å være barnepiker, men kort og godt vise at vi følger med.

Erfaringsvis er det natt til 1. mai vi har det store vårslippet. I år er denne midt i en helg, og alt ligger altså til rette for en fest. Selvfølgelig er uteaktiviteter svært væravhengig, men med helgen er det også mulighet til hjemme-alene-fest mens foreldrene drar på hytta. Det kan bli en opplevelse mange angrer på i etterkant - i dobbelt forstand en blå-mandag.

Mye er erfart de siste årene og mye er gjort av preventivt arbeid. Men for at årets start på den grønne årstid skal bli en "mai, du skjønne milde...", må mange gode krefter samarbeide. Politiet vil være forsterket ute, utekontaktene vet hva de har å gjøre og Natteravnene gjør en kjempeinnsats. Skal vi imidlertid slippe å se at årets vår-fest får stikkord UNGDOMSFYLL, må alle ha fokus på saken - både foreldre, de unge selv og de som er profesjonelle i forebyggende arbeid.

Da kan vi istemme "Kom mai, du skjønne milde...".

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere