RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

La til med kabang!


Den thailandske kabangen la til brygga på Bygdøynes tirsdag formiddag, med en strålende fornøyd gjeng som har vært på sjøen i flere uker.
Den thailandske kabangen la til brygga på Bygdøynes tirsdag formiddag, med en strålende fornøyd gjeng som har vært på sjøen i flere uker. Foto: Foto: Fredrik Eckhoff
Med et seil lagd av palmeblader og et thailandsk mannskap på tre seilte stokkebåten fra Stavanger til Bygdøy – helt uten problemer.

BYGDØYNES: Tirsdag klokken 11 gled den lille thailandske båten, som kalles en kabang, inn til brygga utenfor Kon-Tiki  Museet. En ferd som startet i Stavanger, stoppet på Tall ships-festivalen i Kristiansand, og så gikk hele veien opp til Oslo og Bygdøy, startet 19. juli.

Testet på åpent hav

De tre thailenderne, som tilhører det svært båtvante Moken-folket, hadde liten erfaring med å seile på åpent hav, og det var nettopp det som var en av grunnene til at initiativtakerne til denne turen fikk denne turen i stand: De ville se hvordan en kabang taklet å seile under norske forhold. Båttypen har vært i bruk i tusener av år over store deler av verden, også i Norge. En liknende stokkebåt ble faktisk funnet i Glomma for få år siden.

– Seilasen har vært et maritimt-historisk eksperiment. Moken-folkets teknologi har klare paralleller til maritimteknologi i forhistorisk tid i nordiske farvann. Båtens møte med norsk bølgeklima er derfor egnet til å gi innsikt i sjøveis ferdsel langs vår egen kyst i et langt tidsperspektiv, sier Reidar Solsvik, arkivleder og forsker ved Kon-Tiki Museet. Han var selv med på ferden, og han forteller om en båt som oppførte seg glimrende i bølger helt opp til to-tre meter.

– Det kom ikke en dråpe vann inn i båten, unntatt to ganger, sier Solsvik, som forteller om fartsrekord på vei inn Oslofjorden: Syv knop.

Utstilling

Nå åpner også Norsk Maritimt Museum en ”hot spot”-utstilling om Moken-folkets bruk av kabanger. Der vil man også lære mer om hvilket press deres levevis står under. Utstillingen reiser også spørsmålet om denne seilasen kan gi innsikter til nordisk arkeologi og historie.

Prosjektet er for øvrig organisert av Kon-Tiki Museet, Norsk Maritimt Museum og filmproduksjonsselskapet Ten Thousand Images. Ekspedisjonen vil munne ut i en dokumentarfilm som har premiere under Filmfestivalen ”Early Man and the Ocean” på Bygdøynes 23. september 2010.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere