RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Lae: Lei av tiggesvindel


Byrådsleder Erling Lae vil at organisert kriminalitet og svindel skal bort.
Byrådsleder Erling Lae vil at organisert kriminalitet og svindel skal bort.
Det er som å snakke til en vegg, sier Erling Lae om stortingspolitikerne. Han vil ha bukt med tiggerproblemet.

RÅDHUSET: Tiggingen i hovedstaden har økt de siste to årene. Oppover Bogstadveien sitter tiggerne etter hverandre, mens andre skjelver seg av gårde med koppen de har i hånden.

Det skal ikke være straffbart å be om noe på gaten, men tiggingen har blitt et ordensproblem, sier byrådsleder Erling Lae (H). Han vil igjen prøve å endre politivedtektene.

Organisert kriminalitet

I 2006 ble løsgjengerparagrafen opphevet. Det betyr at det ikke er noen lov mot tigging. Det betyr at politiet ikke har lov til å bortvise tiggerne.

Jeg er enig i endring av loven, som var gammeldags, men paragrafen burde blitt erstattet, ikke bare fjernet. Fra det sekundet den ble fjernet, har tiggingen økt, sier Lae, og viser til de rumenske tiggerne som kommer til Oslo kun for å tigge.

Bakgrunnen for Laes fortvilelse er den organiserte kriminaliteten som ligger bak mye av tiggingen. Samtidig mener han det er et ordensproblem.

Politiet må kunne gripe inn når de ser at tiggingen blir et ordensproblem. Da sikter jeg til den pågående tiggingen. Ordensproblemet må jo selvfølgelig vurderes på stedet, sier han.

Fra turist til tigger

Nå jobber byrådslederen på nytt med å få en endring av politivedtektene, slik at politiet kan bortvise tiggere, samt jobbe tettere opp mot den organiserte kriminaliteten.

Tiggingen er ofte et skalkeskjul. De rumenske tiggerne kommer som turister. Norske myndigheter må kunne reagere når mennesker kommer som turister, uten en eneste krone på seg, mener Lae, som håper saken kan tas opp så fort som mulig.

Frustrerende

Politiet har vært flinke til å nøste opp bakmennene. Antall tyverier har blitt redusert med 50 prosent, og det er mindre lommetyverier. Dette er et resultat av pågripelse av bakmenn i organisert kriminalitet, sier Lae rosende.

Han refser Stortinget og mener at personene som sitter der, ikke skjønner hva en storby er.

Det er frustrerende og det er som å snakke til en vegg! Alt vi advarte mot, har skjedd, men mye verre. Det er flere tiggere, flere svindlere og mer organisert kriminalitet. Politiet og statsadvokaten er enig med oss, og jeg kommer til å stå på for å få saken igjennom, sier Lae.

Han understreker at han ikke ønsker å straffe dem som sitter på gaten med en kopp.

Jeg vil ikke at de skal bøtelegges, men vi må få bukt med tiggerne som bløffer ved å spille på sykdommer og medmenneskelighet. Det er organisert svindel.

Kjøp =Oslo

Lae mener at de norske tiggerne ikke er problemet.

Vi har ansvar for dem som er vanskeligstilt. De norske personene har et sikkerhetsnett i form av sosialen. Ingen skal måtte være avhengig av å tigge, eller måtte ydmyke seg til det. Derfor er det viktig at informasjonen kommer ut til dem, sier Lae.

Han roser tiltak som =Oslo.

Når noen selger det til meg, så er vi likestilt. Jeg oppfordrer folk til å kjøpe =Oslo. Gjerne fem eksemplarer av samme nummer, sier byrådslederen.

Byrådslederen har fått flere henvendelser fra folk som ser seg lei på problemet. Noen e-poster forteller om tiggere som sitter i trapperommene, andre forteller at den pågående tiggingen er plagsom.

Problemet må løses gjennom politivedtektene, avslutter han.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere