*Nettavisen* Nyheter.

Læring bør belønnes

nn Utrykket "ungdommen nå til dags" har blitt en gjenganger til det parodiske fra de litt eldre generasjoner. Og det er selvfølgelig alltid med negativt fortegn. Men kanskje skulle den eldre garde se mot Sagene skole. Der har nemlig elevene selv tatt ansvar for egen læring – på fritida.

De er nemlig svært leseglade elevene på Sagene, men det er dessverre ikke like morsomt å lese når man har lest alle bøkene på skolebiblioteket både én og to og tre ganger. Skolen har ikke råd til å kjøpe nye bøker, blant annet fordi pengene fra driftsbudsjettet må gå til å dekke hærverk ved skolen. Men elevrådet var så visst ikke rådløse. De tok saken i egne hender og ringte rundt til forlag for å be om bøker til biblioteket sitt. Og hos Omnipax fikk de napp. Hele ti valgfrie titler ble donert skolebiblioteket.

Innsatsen kan ikke kalles annet enn forbilledlig – både av forlag, og kanskje i særdeleshet av elevene selv.

Det er trist at leseglade elever må lide under trange driftsbudsjett. Når driftsbudsjettet i tillegg må dekke hærverk og skader utført på skolen av et fåtall er det uholdbart. Elevene oppfordrer andre skoler til å gjøre det samme som dem, og de ber også andre forlag om å se på muligheten for å gi bort bøker til skoler. Begge deler er selvfølgelig prisverdig, men det burde være unødvendig.

Når elever selv viser initiativ til å lære bør det belønnes av dem som faktisk har ansvar for barn og unges læring, nemlig det offentlige. Det er selvfølgelig ikke Oslo kommune som er skyld i at det begås hærverk på Sagene eller andre skoler. Men de har et ansvar for at det enkeltpersoner gjør ikke går utover fellesskapet i den grad som elevene på Sagene skole opplever. Elevene fortjener i steden å få et offentlig støttet fullverdig skolebibliotek, der de kan låne bøker gratis. Som elev Milica Milicic selv sier: "Jeg går i mottaksklassen og for oss er det veldig viktig å lese bøker på norsk for å lære oss språket bedre". At de skal bli fratatt denne muligheten, som følge av trange budsjetter er alvorlig og det er trist, og her bør både stat og kommune ta sitt ansvar og sørge for at elevene får det tilbudet de fortjener.

Når elever selv viser initiativ til å lære bør det belønnes av dem som faktisk har ansvar

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag