*Nettavisen* Nyheter.

Lærte livsviktig livredning

Årlig drukner 150 personer i Norge. Dette vil Drukningsforebyggende råd gjøre noe med og lørdag arrangerte de livredningskurs i samarbeid med Lambertseter svømmeklubb.

Lambertseter: Det er litt vanskelig å treffe og nå helt ut, men jeg skal øve mer, sier Bjørnar Guttormsen som lørdag fikk trening i å bruke "den forlengede arm i forbindelse med at Lambertseter svømmeklubb og Drukningsforebyggende råd arrangerte livredningskurs for interesserte i Lambertseter bad.

Flest menn

Tiltaket er ledd i en kampanje med klare mål for øye:

Målet er å få ned antall drukninger. På kurset har vi ulike stasjoner hvor kursdeltakerne får prøve seg, forteller Reidar Nesheim i Drukningsforebyggende råd.

I løpet av våren skal fjorten av Oslos bad arrangere slike kurs, før ordningen skal evalueres. I løpet av lørdagen var det i overkant av 50 personer i alle aldre innom kurset. Aller helst skulle svømmeklubben og Drukningsforebyggende råd ønsket seg at flere deltok.

Det har vært bra respons, men det hadde vært fint om flere deltok. Det drukner 150 mennesker i året her i landet, 90 prosent av dem er gutter og menn, som gjerne har flere aktiviteter knyttet til vann, samtidig som de er mer dumdristige og tar flere sjanser enn kvinner, forteller Nesheim.

Hjertekompresjon

De som benyttet sjansen til å lære livsviktig livredning i helgen fikk blant annet instruksjoner i førstehjelp, hjertekompresjon, stans av blødninger, ilandføring av personer og livredning med "den forlengede arm. Det ble også demonstrert ulike typer flytevester. Solveig Anita Moen fra Ekeberg demonstrert villig hvordan en selvoppblåsbar flytevest fungerer. Fra hun hoppet i vannet til hun er opp igjen gikk det ikke mer enn ett sekund. Litt lenger bort er Elise Ohlgren og Siri Rønning i full gang med hjertekompresjoner og munn-til-munnmetoden.

Vi har gjort dette før på skolen, men det er greit å repetere. Det skal være fem innpustinger og så 30 hjertekompresjoner. Men det viktigste er å sjekke om luftveiene er frie, forteller jentene.
Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.