RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Lag en oase på balkongen


Enkelt, men både deokorativt og stemningsskapende. FOTO: OPPLYSNINGSKONTORET FOR BLOMSTER OG PLANTER
Enkelt, men både deokorativt og stemningsskapende. FOTO: OPPLYSNINGSKONTORET FOR BLOMSTER OG PLANTER
Ikke alle har en hage å boltre seg i. Men fortvil ikke, du kan enkelt lage en grønn oase på balkongen.

OSLO: – Med en liten balkong eller terrasse er det fullt mulig å skape et grønt uterom, sier informasjonsansvarlig Tonje Bergh i Opplysningskontoret for blomster og planter (OBP), som foreslår hagepryd både i kasser, på gulvet og hengende i taket.

– Bruk hengende planter i ampel, klatrende planter og planter i krukker. Plantene kan skape trivsel, beskytte mot vind og forvandle en naken balkong eller terrasse til en frodig, grønn oase, sierhun.

Plantene ser kanskje små ut om våren, men med rikelig gjødsling og vanning utover i sesongen vil de vokse seg frodige og flotte. Men vær litt kritisk når du skal kjøpe plantene. Velg planter som er lubne og frodige, ikke lange og slengete. Se gjerne også på røttene.

Røttene skal være hvite og friske og jevnt fordelt i rotklumpen. Jorden er også et viktig element for å få en vellykket planting. Jorden bør bestå for det meste av grov torv, sand og granulert leire. I tillegg kan jorden være tilsatt kalk, gjødsel og mikronæringsstoffer.

Her får du tips til hvordan du kan skape deg et trivelig uterom:

n Velg heller få store krukker fremfor mange små. I store potter og krukker holder jorden bedre på fuktigheten, og du slipper å vanne så ofte.

n Sørg for at det er dreneringshull i potten.

n Legg småstein eller leca som drenering i bunnen av potten, ca 3-5 cm.

n For å hindre at jord kommer ned i dreneringen, legges et lag av filt, tøy eller lignende over gruslaget

n Fyll så på jord, og hold 4-5 cm. klaring til pottekanten. Potten er nå klar for planting.

n Rotklumpen på planten må være godt dekket av jord. Trykk så jorden sammen, men ikke for hardt, da det er viktig at røttene får rikelig med oksygen.

n Sommerblomster er kraftigvoksende og har derfor en enorm vekst på kort tid. Det er meget viktig at plantene blir gjødslet enten hver gang en vanner, eller med langtidsvirkende gjødsel. Siden det er et begrenset jordvolum i en krukke, bør en også satse på god jord som holder på fuktigheten.

n Knip av gamle og visne blomster for å fremme ny blomstring. Plantene kan forvandle en naken balkong til en frodig oase

Tonje Bergh

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere