*Nettavisen* Nyheter.

Lag på lag med glede

Gjestene vil nok bare å rosende ord å si om denne riskremen.

Gjestene vil nok bare å rosende ord å si om denne riskremen. Foto: Alle foto: Carl Martin Nordby

Vår riskrem anno 2013 er god nok til å bli en klassiker.

Klikk på bildet for å forstørre.

I hele tre etasjer skal desserten bygges.

Klikk på bildet for å forstørre.

Den eksklusive margen i vaniljestangen får vi ut med en kniv.

Klikk på bildet for å forstørre.

Raskt gjort med en sil som dyppes i het olje.

Klikk på bildet for å forstørre.

Øyvind Hjelle er matfaglig konsulent ved Kulinarisk Akademi.

Mange «moderne» retter er basert på klassiske tanker. Her er det den velkjente riskremen som blir filleristet i tidsmaskinen og kommer ut igjen som en trelags søt, bløt og sprø dessert.

I fryseren

Ikke at det er noe galt med den gammeldagse riskremen, som mange av oss sikkert har spist i jula. Det er bare det at noen av oss liker å leke med maten. Denne gangen har leken begynt med å stikke hodet i fryseren. Der fant vi noen av høstens bær – perfekte for bærkompotten i bunnen av glasset. Dette blir altså første etasje i riskremkreasjonen. Har man ingen bær i fryseren, finnes det fine pakker i butikken. Alle normalt søte skogs- og hagebær fungerer like bra.

Selve kremen er basert på en blanding av fyldig, lett syrlig crème fraîche og vanlig fløte. Dette stivpisker vi sammen med litt sukker og margen fra vaniljestang, og simsalabi er andre etasje i kreasjonen bygget.

Tredjeetasje

Deretter kan vi koke litt jasminris eller se om det er noe ris igjen fra gårsdagens middag. Kald ris som spres på et bakeark og får tørke i ovnen til den er knusktørr, blir til luftig, sprø, puffet ris etter en kjapp svømmetur i rykende varm olje. Vendt i melis blir den friterte risen til det sprø lokket som utgjør dessertens tredje etasje.

Og nettopp denne sprø tredjeetasjen blir en sterk konkurrent til den enslige mandelen som svømmer rundt i den klassiske riskremen. Har du noe godt grønt – som honeyleafs – på toppen, er det fint. Eventuelt kan du rive litt appelsinskall for smakens og fargens skyld.

Riskrem

Ingredienser (6 porsjoner)
Puffet ris:

 • 100 g kokt jasminris
 • 0,5 liter solsikkeolje
 • 3 ss melis

– --

Vaniljekrem:

 • 400 g crème fraîche
 • 2 dl fløte
 • 1 vaniljestang (stangen til kompotten, og margen til kremen)
 • 100 g sukker

– --

Bærkompott:

 • 1 pose frossen skogsbærblanding fra frysedisken (ca. 400 g)
 • 1 dl hvitvin
 • 100 g sukker
 • 2 stjerneanis (hvis du har)
 • 1-2 ss maisennamel til jevning

– --

Topping:

 • Noen klyper honeyleafs eller en klype revet appelsinskall

Framgangsmåte

Skogsbærkompotten: Kok opp hvitvin (bruk gjerne muscato hvis du skal servere det i glassene), sukker, resten av vaniljestangen og stjerneanisen. Ha i de frosne bærene og kok opp så vidt det er. Jevn bærkompotten med maisenna rørt ut i litt vann. Avkjøl kompotten før bruk. Plukk ut vaniljestangen og stjerneanisen, som kastes.

Kremen: Bland crème fraîche og fløte med sukker og «margen» fra vaniljestangen. Margen får du ut ved å legge vaniljestangen på en fjøl, sette spissen av en kniv midten i stangen og snitte den i to på langs. Legg deretter stangen med snittsiden opp og skarp ut den seige, svarte margen av stangen. Ha denne i kremen, og den vil løse seg opp i en million små svarte prikker idet du visper kremen løst. Disse små prikkene er et kvalitetstegn på at du bruker ekte vanilje og ikke vaniljesukker.

Puffet ris: Har du ikke ferdigkokt ris i kjøleskapet, kan du koke jasminris som anbefalt på pakken. Når den er ferdig, slår du den ut på bakepapir og lar den dampe fra seg. Når den er kald, kan du rive den helt fra hverandre slik at det ikke er noen klumper. Sett risen i ovnen på 70 grader til den er knusktørr. Dette tar ca. én time.

Deretter er den klar for fritering. Varm opp en kjele med solsikkeolje til den så smått begynner å ryke. Det er essensielt at oljen holder minst 230 grader for at risen skal få temperatursjokk og «puffe» – som den gjør etter bare fem sekunder i oljen. Jeg pleier å legge to-tre spiseskjeer med ris i en sil og senke silen nedi oljen, da er det lett å løfte risen ut fort. Hell risen over på matpapir slik at oljen suges ut og risen blir lett og luftig. Hell over melis som gjør risen hvit og søt. Dette kan gjøres dagen før desserten skal spises, så slipper du kaoset med fritering etter hovedretten.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.