RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Lager «asylfestival» i belasta område


Rune Berglund Steen, Hashem Jafari og Kari Helene Partapouli håper på masse folk under «Ut-flukt»-dagene. FOTO: MAREN THORSEN BLESKESTAD
Rune Berglund Steen, Hashem Jafari og Kari Helene Partapouli håper på masse folk under «Ut-flukt»-dagene. FOTO: MAREN THORSEN BLESKESTAD
Med afghansk drageløp, konserter og asylgrill skal nordmenn lære mer om flyktningers situasjon i Norge.

Grünerløkka: Fredag gikk startskuddet for «Ut-flukt», en femdagers markering for en mer human asylpolitikk i Norge. Bak arrangementet står hele 30 organisasjoner, institusjoner og ungdomspartier, og på programmet står blant annet utstillinger, asylgrill (politikere stiller til debatt der asylsøkere stiller spørsmål journ. anm), rollespill og asylskole. Det hele avsluttes med «Papirløs konsert - Ingen billetter, ingen id» der både Valentourettes, Noora Noor og Lady Moscow dukker opp.

Ikke lykkejegere

- Hvorfor er det viktig med et slikt arrangement?

- Fordi det er viktig for oss som har vært asylsøkere å fortelle vanlige folk hvordan vi har det. Jeg har selv opplevd at folk har et negativt inntrykk av for eksempel afghanere. Nå håper vi å skape en dialog og at folk kommer og stiller oss spørsmål, sier Hashem Jafari i Afghan Refugee Comittee.

- Også fordi forholdene til asylsøkerne i Norge ikke er så kjent blant vanlige folk. Det er viktig å få fram at de beslutningene som tas har menneskelige konsekvenser. Derfor ønsket vi å sørge for at folk skal få vite det de trenger å vite i løpet av disse fem dagene, sier Kari Helene Partapouli, leder ved Antirasistisk senter.

Hun mener det er et stort spenn mellom hvordan vi ser på å være borgere i eget land og hvordan vi ser på flyktninger.

- Den måten vi behandler flyktninger og asylsøkere på sier også noe om våre verdier. Det er viktig å se resultatene av politikken som settes ut i livet. Den største misoppfatningen folk har av asylsøkere er at de er lykkejegere som kommer for å utnytte asylinstituttet, men det er ikke lykkejegere som preger det bildet vi ser. Dette ønsker vi økt bevissthet rundt, sier Partapouli alvorlig.

Triste utsikter

Rune Berglund Steen, assisterende daglig leder i Stiftelsen Horisont og tidligere fagsjef i Norsk Organisasjon for Asylsøkere, er også en av primius motorene bak «Ut-flukt». Han er opptatt av å markere motstand mot innstramningene regjeringen foretok i asylpolitikken for en tid tilbake.

- Jeg har aldri møtt noen som kjenner en asylsøker som har fått avslag, og som syns at asylpolitikken i Norge er ålreit. Vi er inne i en nedadgående spiral med innstramninger som må ta slutt, mener Berglund Steen.

Han mener det er spesiell grunn til bekymring i forbindelse med årets Stortingsvalg.

- Det reelle valget til høsten står mellom den mest restriktive regjeringen vi har hatt noensinne og noe som kan være mye, mye verre. Det er triste utsikter.

Men hverken Partapouli, Berglund Steen eller Jafari ser noen grunn til å sette seg ned og deppe. Nå håper de at så mange som mulig tar turen til Storgata 36 og scenen ved Kulturkirken Jacob, nede ved Akerselva, der arrangementet skal avholdes.

- Vi er spesielt glade for å legge «Ut-flukt» til dette området langs Akerselva, fordi det også er en misoppfatning om at asylsøkere kommer hit for å være kriminelle. I løpet av disse fem dagene gjør vi det veldig tilgjengelig for folk å lære noe nytt og vi håper at flere vil ønske å stå sammen med asylsøkere om å kreve en mer human politikk, sier Partapouli som også understreker at arrangementet er gratis alle dager og åpent for alle.Det er viktig for oss asylsøkere å fortelle vanlige folk hvordan vi har det

Hashem Jafa30

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere