*Nettavisen* Nyheter.

Lager bedre mat til sykehjemmene

Anne-Marit Tjærland er kokk på storkjøkkenet på Solvang sykehjem. Hun sier at smaken i maten blir beholdt, men at det er måten den tilberedes på før servering som har mye å si. Her forklarer hun «kok og kjølprinsippet». Foto: Foto: Camilla Svendsen

På Abildsø sykehjem får de eldre sen middag og smoothie mellom måltidene. Byråd Aud Kvalbein vil sørge for bedre og riktigere mat til Oslos eldre.

Klikk på bildet for å forstørre.

Aud Kvalbein, Sølvi Karlstad, Johanne Alhaug og Randi Sørland fikk følge matlagingen på storkjøkkenet på Solvang. Foto: Camilla Svendsen

Klikk på bildet for å forstørre.

Maten blir laget i store kvanta, kjølt ned og pakket. Foto: Foto: Camilla Svendsen

TEISEN: I spørreundersøkelsen fra 2011 svarer de fleste beboerne på sykehjemmene at de er greit fornøyd med maten. Men enkelte sykehjem kommer veldig dårlig ut.

I 2011-undersøkelsen er det totalt 75 prosent av beboerne som svarer ja på spørsmålet: ”Synes du at maten her smaker godt.” Det er fire svaralternativ.

– Det er sykehjem som gjør det svært bra på undersøkelsen. Over 80 og 90 prosent av beboerne er fornøyd. Blant disse er det både sykehjem som har kok-kjøl-kjøkken og to sykehjem som har kok-server-kjøkken, forteller Eldrebyråd Aud Kvalbein (KrF).

Hun er opptatt av riktig ernæring av eldre, og tok seg en tur til Solvang sykehjem, og deres storkjøkken for å se hvordan maten blir tilberedt. Ved storkjøkkenet jobbes det etter «kok og kjøl» prinsippet, maten blir tilberedt, kjølt ned og sendt til flere sykehjem i Oslo.

– Bruk fantasien

Kokk Anne-Marit Tjærland forteller at maten får en varighet på 10 dager.

– Fordelene med å lage mat på denne måten er at man kan lage større kvanta, det er bedre kontroll på maten og næringsinnholdet blir beholdt, sier hun.

Tjærland forteller at smaken i maten blir beholdt, selv om den blir kjølt ned og pakket.

– Det er nesten bare fantasien som begrenser, men hvordan sykehjemmene selv tilbereder maten når den skal serveres har veldig mye å si, mener Tjærland.

LES OGSÅ: Sylvi Listhaug smakte maten på Solvang

Matprosjekt

Kvalbein hadde med seg Johanne Alhaug, som jobber med ernæringsprosjekt i sykehjemmene i kommunen. Også Randi Sørland fra Abildsø sykehjem og Sølvi Karlstad, som er områdedirektør i sykehjemsetaten, var med.

På Abildsø sykehjem er det gjennomført flere tiltak for å bedre både matopplevelsen og riktig kost.

Små og oftere måltider, middag klokken halv fem, kveldsmat og smoothies er noen av tiltakene.

– De eldre elsker smoothies, og det er fult av næring. En annen viktig del er middagen. Det er en myte at alle eldre spiser middag klokken tolv. Vi hadde en runde med de eldre om tidspunkt på middagen, og det er etter denne runden vi flyttet middagen til senere på dagen, sier Sørland.

Hun legger til at de nå kan bruke god tid på lunsjen og legge litt ekstra inn i matlagingen.

Prosjektet er noe som er blitt jobbet med og utviklet over tre år. Ernæring er viktig for helsen, forklarer Johanne Alhaug.

– Riktig mat er med på å forhindre underernæring, og det gir bedre søvn, forteller hun.

Kok/kjøl fungerer

DittOslo er blitt kontaktet av personer som klager på sykehjemsmaten.

– Jeg vet ikke at det er så mange som klager på maten. Den årlige brukerundersøkelsen blant sykehjemsbeboere tyder ikke på det, sier Kvalbein, og legger til at redaksjonsgruppen til Kosthåndboken fra Helsedirektoratet har drøftet kok/kjøl metoden og kok/server metoden.

– De kom fram til at forskning og dokumentasjon ikke viser at det ene er bedre enn det andre. Hvordan maten produseres, har med andre ord ikke betydning for om maten smaker godt eller ikke, sier Kvalbein.

Hun tror et viktig element er hvordan maten blir servert og om det er hyggelig stemning rundt bordet.

– At det for eksempel er lys og servietter på bordet, eller blomster. Å få til en god stemning rundt både middagen og andre måltider i sykehjemmene, legger jeg stor vekt på.

Gode lunsjer

Kvalbein mener det er viktig å ha et lyttende øre til hva de eldre ønsker seg av mat. Fleksible holdninger og bedre valgmuligheter er ting vi bør vektlegge sterkere. De som ikke er fornøyd må tas på alvor og bli hørt.

– Kok/kjøl-prinsippet gir mer fleksibilitet i sykehjemmene. Postene kan ha middag til den tiden beboerne der ønsker. Flere sykehjem har nå middagen på ettermiddagen. Akerselva sykehjem endret sitt middagstidspunkt i fjor til klokken halv fem- fem. Det førte til en mye roligere ettermiddag og kveld for sykehjemsbeboerne. Samtidig jobber en del sykehjem med å bedre lunsjene sine med noen varmretter som omelett og slike retter. Det kan de lage på postkjøkkenene, sier Kvalbein.

LES ANDRE SAKER OM SYKEHJEM I OSLO:

Kronikk: "Sykehjemmene trenger frivillige"

Bekymret for helsen til de ansatte på Ammerudlunden

Abildsø vil forhindre feilmedisineringNettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.