RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Lager festivalsommer for deg


Publikum under Anthrax-konserten på siste sommers Slottsfjellfestival i Tønsberg.
Publikum under Anthrax-konserten på siste sommers Slottsfjellfestival i Tønsberg. Foto: Foto: Vegard Grøtt, Scanpix
Det er nesten alltid en festival du kan gå på eller jobbe for.

Festivalsjef Sven Arild Storberget tør ikke tenke på hvor mange timer han har brukt på festival de siste årene.

– Det har jeg valgt ikke å regne på, humrer han.

Tre Volum-dager

I likhet med veldig mange andre nordmenn står han på jevnt og trutt, året rundt og uten en krone i egen lomme, for å skape festival for oss andre.

– Jeg er allerede i gang med å planlegge neste års festival, sier Sven Arild (26) og smiler:

– Men aller først er det årets Volum.

Og Volum, det er en festival som varer i tre dager i Elverum i slutten av juni hvert år.

Tre dager. Smak på det.

For tre dagers moro jobber Sven Arild og omtrent 40 andre frivillige gratis omtrent året rundt.

Gammelost og Lavransdatter

– I hver eneste avkrok av Norge er det en festival eller flere. Hvert eneste år kommer døgnfluefestivaler, og hvert eneste år går noen konkurs. Noen er flinke til å markedsføre seg, noen er det ikke, sier Henriette Westerlund Eriksen, som driver nettestedet Festivalmagasinet.com.

Hun medgir at det absolutt ikke er lett å ha oversikten over det enorme festivalmarkedet i Norge. Like fullt prøver hun og diverse andre nettsteder å gi norske brukere tilgang på informasjon om festivaler fordelt på emner, datoer, fylker og sjangrer.

Og nettstedene viser at du skal være bra kresen dersom du ikke greier å finne noe som interesserer akkurat deg.

Opptatt av gammelost, for eksempel? Det finnes en festival for den. Eller Kristin Lavransdatter, kvinneskikkelsen Sigrid Undset så livaktig skildret? Kristindagene i Sel inviterer. Er det samisk kultur som fenger mest, kan du prøve Riddu Riddu i Kåfjord. Nynorskelsekere drar til Dei Nynorske Festspela i Ørsta og Volda.

Den kristne festivalen Skjærgårds tar den enda lenger ut: Ønsker du deg den beste festivalen du kan få på denne siden av himmelen, spør de. Og svarer at da må du komme til Skjærgårds.

Bookingen avgjør

Ifølge Henriette Westerlund Eriksen er det hvilke artister festivalene får booket, som avgjør hvor populær festivalen er.

– Og her betyr budsjett alt, sier hun.

Hun viser for eksempel til Halden-festivalen Down On The Farm, som alltid hadde et glimrende program, men som mistet offentlig støtte, og dermed forsvant fra Festival-Norge etter det Eriksen beskriver som å ha «klort seg fast på overtid».

Sven Arild Storberget, Ingrid Røe Væråmoen og Nora Torsteinsen Toft, alle frivillige på Volum, er ikke i tvil om at offentlig støtte og sponsorer betyr omtrent alt for at festivalen skal gå rundt.

– Det er ren idealisme som driver oss. Men samtidig er det god læring i å drive en festival. Svært mange ender i jobber i kulturbransjen etterpå, sier Ingrid (26).

– Det popper opp festivaler over hele landet. Men festivalene greier å få tak i frivillige. Jeg tror mange ser det som nyttig praksis, sier Nora (23), som mener hun får både kulturtrening og praksis i ledelse ut av festivaljobbingen.

Utlandet

De tre frivillige har alle tenkt seg på andre festivaler i år for å få inspirasjon og ideer. Ikke minst lokker utlandet, og flere av de norske nettstedene gir også oversikt over festivaljungelen utenlands.

– Vi er norskspråklige og har absolutt størst interesse for den norske festivaloversikten som er enklest å knytte opp mot egne anmeldelser og relevante saker. Men vi har veldig mange lesere fra Danmark og Sverige – samt en god del utenlandsk trafikk året rundt, sier Henriette Westerlund Eriksen.

– Leserne er flinke til å tipse, og skribentene våre bor i hele landet. Nå og da kommer det en sinna mail eller et mildt varsku om en festivalbegivenhet vi har glippet på. Men det takker vi for, sier hun smilende.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere