RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Selv om van den Boom samler små søppelbiter, er det et stort berg ved hytta han holder til i.
Selv om van den Boom samler små søppelbiter, er det et stort berg ved hytta han holder til i. Foto: ALLE FOTO: SIMEN SUNDSBØ

Lager kunst av dine Q-tips

Q-tipsene du kaster i do og korken du mister i fjorden, kan ta livet av sjøfugler eller bli kunst i hendene på en nederlender.

NAKHOLMEN: På sensommeren for to år siden var den nederlandske kunstneren Johan van den Boom på besøk hos venner på Nakholmen.

Del på Facebook

Mens han gikk langs stranda fant han en liten plastpinne, han så seg rundt og så at de lå over alt. I hodet på kunstneren ble de små plastpinnene til noe stort.

Går fortsatt lang stranda

To år senere møter Østkantavisa van den Boom på Nakholmen.

Han holder til i en liten hytte på stranda, den er blitt base for van den Booms store prosjekt: «Pick a piece of rubbish».

Van den Boom og hans medhjelpere går lang stranda og plukker søppel. Søppelet tar de med tilbake til hytta der de laget kunst av det de finner.

Kunst med klart budskap

Ved siden av å lage vakre kunstinstallasjoner har prosjektet et klart budskap.

– Jeg håper dette kan være med å vekke folk, at de ser hvor stort problem dette er, sier van den Boom.

Etter at han så hvor mye søppel som lå i Oslofjorden søkte han på internett, der fant han ut at plast i havet er et globalt problem. Det anslås at plast tar livet av over en million sjøfugler og 100.000 sjøpattedyr i året.

Finner mye rart

Van den Boom finner mye ulikt i havet, men det er noen ting som veldig ofte går igjen, han har blant annet samlet 5149 Q-tips (ørepinner), 15510 svarte plaststriper og 15447 isoporbiter.

Q-tipsene kommer i all hovedsak fra kloakken, for renseanleggene klarer ikke sortere ut små plastbiter. Så når du kaster en Q-tip i doen er det ikke usannsynlig at den havner i fjorden.

De svarte plaststripene er derimot et stort mysterium, verken van den Boom eller noen av dem han har vært i kontakt med, kan si hva de er og hvor de kommer fra.

«Pick a piece of rubbish» har egen facebookgruppe og ca. 1000 medlemmer som også plukker søppel og lager kunst og legger ut bilder av det.

Snart skal van den Boom han ha utstilling på Bussterminalen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere