RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

KJÆLEGRISER: I grisebingen på Søndre Aas gård er de kjælegriser. Lite vet de at små familiemedlemmer blir til de nydeligste retter hos Helene Jahren i restaurant Tårnhuset på Kolbotn. Her er hun på besøk hos Anne Kinge på gården.
KJÆLEGRISER: I grisebingen på Søndre Aas gård er de kjælegriser. Lite vet de at små familiemedlemmer blir til de nydeligste retter hos Helene Jahren i restaurant Tårnhuset på Kolbotn. Her er hun på besøk hos Anne Kinge på gården. Foto: Foto: Arne Vidar Jenssen

Lager middag av kjæledeggene

I grisehuset på Søndre Aas gård gryntes det kjærlig. Ikke vet de velfødde at på et restaurantkjøkken bare noen kilometer unna tilberedes deres tidligere familie til de nydeligste retter.

SØNDRE AAS: – Vi får spegris her fra Søndre Aas, lam fra Svartskog, og har plommer fra en hage i Prinsdal, forteller Helene Jahren, en av eierne og driverne av restauranten Tårnhuset på Kolbotn.

Del på Facebook

– Vi har rett som det er folk innom og tilbyr sine lokale varer, for de har hørt at vi er interessert i å nyttiggjøre oss det vi kan få fra nærmiljøet.

– Om dere er interessert, så kan jeg skaffe elgkjøtt fra Østmarka, skyter Arve Bergland på Søndre Aas gård inn, og Helene Jahren er absolutt ikke uinteressert.

– Til våren burde dere servere brenneslesuppe, frister Anne Kinge på gården.

Hun sitter med den besøkende fra naborestauranten i grisebingen. Og de lyserøde viser tydelig hva som ligger i betegnelsen kjælegris.

– Vi har brukt to år på å lese våre gjesters ønsker, og når vi kan fortelle at maten de får på bordet kommer fra naboen, viser de stor interesse.

Helene Jahren bor selv i Prinsdal og kjenner Søndre Aas gård fra barnsbein av. Sammen med Vebjørn K. Aarflot og Bent-Åge Rustad driver de Tårnhuset. Sin restaurantkunnskap har de fra enda en lokal person, nemlig Bent Stiansen, mesterkokken og eieren av Statholdergaarden som også bor i Prinsdal.

Kvalitet

– Vi vet hva det betyr å ha gode råvarer, og det er trygt å vite hvor de kommer fra, sier Bent-Åge Rustad mens han tilbereder nok en porsjon med godluktende spegris fra Søndre Aas. Mye av erfaringen sin har han fra komfyren i Kreativ Catering på Hauketo.

– Det er gøy å ha så flott mat å lage av. Og vi tar gjerne imot tilbud om det som finnes i naturen. Vi har for eksempel en nabo her som elsker å plukke sopp. 200–250 kilo fra blant annet Østmarka forsyner han oss med.

Utegris

De velvoksne grisene i bingen begynner å bli utålmodige. De vet at det er tid for å komme seg ut og kose seg med det som de kan rote opp av jorden.

De store purkene er klare for «produksjon» av nye smågriser. Etter omkring 20 kilos vekst på Søndre Aas gård er de klare å bli tilberedt og dandert på naborestauranten.

– Kortreist er tingen, sier Helene Jahren, og får smilende bekreftelse fra Anne og Arve på Søndre Aas.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere