*Nettavisen* Nyheter.

Lager og limpa

Stadig mer nordisk mat fra grytene til Tom-Victor. Og jeg får påskudd til å rette enda større fokus mot nordisk drikke.

For selv om vi godt kan finne viner som passer til mye av dette, synes jeg det er en god anledning til å finne drikke som også historisk sett kler maten.

Kjøttfærslimpa/Meat Loaf er i prinsippet et kjøttbrød.Baconet tilfører røyksmak og sviskene byr på masse smak og sødme. Det er fett og sødmefullt, og ganske mildt og rundt på smak. Da er syltede agurker og rørte tyttebær et kjærkomment innslag som tilfører litt syrlige, bitre kontraster.

Skulle jeg drukket vin til dette, måtte det blitt en bløt, fruktig, ung og frisk rødvin. Viner preget av eik vil heller ikke kle denne retten nevneverdig, rene fruktaromaer harmonerer bedre med de enkle, runde smakene. Mye tanniner vil heller ikke vært morsomt her, det er verken nok fett eller konsistens til å takle det i noen særlig grad. Tyttebær reagerer også veldig negativt med tanninrike viner, og kan vel i prisnippet sies å knuse de fleste viner.

Til nordisk mat som dette føles det mest naturlig å vende seg mot det nordiske drikkebegeret også. Da blir det fort øl i glasset. På en helt vanlig hverdag, hvor ingenting planlegges utover en rask visitt på butikken, kan du klare deg fint med et butikkøl. Er du feig, kjøper du en pilsner, vil du ha litt mer i glasset og en større smaksopplevelse, bør du ta med deg et bayerøl.

Har du anledning til å velge fra polets hyller, vil du kunne få en enda hyggeligere opplevelse. Du trenger et øl med god fruktighet og sødme, det skal matche sødmen fra svisker, kjøtt og bitterheten fra tyttebærene. Nettopp på grunn av denne bitterheten og det faktum at dette er en relativt rund og lett rett, bør det ikke være framtredende bitterhet i ølet. Et øl med mørkere maltaromaer vil stå seg veldig godt aromamessig til svisker og bacon. Jeg har to gode alternativer fra polets hyller:

41807 Grimbergen Dubbel, Br. alken-Maes, Belgia. Kr 29,60 / 33 cl, 6,5%

44859 Original Dark Lager, Husbryggeriet Jacobsen / Carlsberg Breweries, Danmark. Kr 61,- / 75 cl, 5,8%


Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag