RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Lager sin egen mindfulness-festival


FESTIVAL: Jentene inviterer til egen mindfulness-festival - her i forbindelse med yogafestivalen i Oslo tidligere i år, fra v. Inger N. Nome, Viviann A. Knutsen og Hanne Kirsebom Pettersen. Foto: Kristin Tufte Haga
FESTIVAL: Jentene inviterer til egen mindfulness-festival - her i forbindelse med yogafestivalen i Oslo tidligere i år, fra v. Inger N. Nome, Viviann A. Knutsen og Hanne Kirsebom Pettersen. Foto: Kristin Tufte Haga
Studievenninnene Hanne, Inger og Viviann Alexandra tar initiativ, og inviterer til egen mindfulness-festival. Barn og unge skal få oppmerksomheten.

OSLO/HADELAND: Best mulig oppvektsvilkår for barn og unge får oppmerksomheten.

– Barn og unge fortjener at de voksne er «til stede», og gir barna full oppmerksomhet. Enten som foreldre, lærere, eller i andre voksen/barn-relasjoner. Ved å være gode rollemodeller kan vi lære barna å møte livet nærværende. Hvordan vi voksne kan integrere oppmerksomt nærvær i eget liv, og gi det videre som et verktøy til barn og unge, blir det store festivaltemaet, sier de tre studievenninnene Hanne Kirsebom Pettersen ( 54 ),  Inger Nenseter Nome  ( 42 ) og Viviann Alexandra Knutsen ( 34 ).

Les også: Tar mindfulness på alvor for de minste

Jentene møttes på videreutdanning i «Oppmerksomt nærvær» (mindfulness oversatt til  norsk), ved Høgskolen i Gjøvik. Der kom ideen om en egen mindfulness-festival. Etter selv å ha deltatt på den nordiske konferansen «Mindfulness for barn og unge», høsten 2012, sammen med over 400 andre, ble de inspirerte. Men samtidig savnet de selv et mindfulness-nettverk i Norge, som kunne fortsette å inspirere.

– Det er bakgrunnen for ideen om en mindfulness-festival. Vi vil lage en møteplass for nettverksbygging, faglig og personlig inspirasjon for alle som er interesserte i dette temaet, forteller  jentene.

Festivalplanleggingen har kommet langt. Datoene, 12. og 13. juni, er spikret, forelesere har takket ja, og påmeldingene har allerede begynt å tikke inn. Jentene har likesågodt leid hele Hadeland folkehøgskole til arrangementet.

Barn blir også stresset

Hvorfor viktig med mindfulness for barn og unge?

– Vi lever i en travel tid, for både voksne og barn – barn får også stressreaksjoner som vi  voksne får. For mange er det skole på dagen, aktiviteter på ettermiddag og kveld. Lekser skal gjøres og læringsmål skal nås, og det gis bekreftelser på hva de presterer og får til, eller ikke presterer og får til. Men kanskje mest viktig med lære og bekreftelse på at man er et bra menneske bare ved å være den man er?

– Ved å bli bevisst dette verktøyet gjennom mindfulness, kan vi få hjelp til å håndtere en travel hverdag. Ved at voksne lærer om mindfulness, kan de inspirere og veilede barn og unge på deres vei. Et verktøy til å håndtere alle livets topper og daler, enten de er innvendige eller utvendige, sier jentene.

Egenerfaring

Studievenninnene forteller om hvordan de selv har opplevd endringer i sitt personlige og profesjonelle yrkesliv, ved å kontinuerlig øve på meditasjon og oppmerksomhetstrening i løpet av studietiden og fram til nå.

– Selv praktiserer jeg fordi det hjelper meg å finne balansen. Gjennom «Oppmerksomt nærvær» er jeg blitt bedre på å ta vare på meg selv, jeg er mer den versjonen av meg selv jeg liker å være, også i møte med andre. En balansert Hanne, er noe helt annet enn en stresset Hanne.  Ikke alltid så lett å få til, men jeg øver og øver!, forteller Hanne, med blant annet bakgrunn som psykoterapeut.

Viviann Alexandra, som er lærer, nikker ivrig.

– Jo mer jeg integrerer denne oppmerksomme, aksepterende og nysgjerrige, og utforskende holdningen, blir hver dag en mye mer innholdsrik og spennende reise. Ovenfor elevene mine opplever jeg at jo mer jeg er tilstede i meg, jo mer møter jeg elevene, og det blir lettere å håndtere øyeblikkene som øyeblikk, sier Viviann Alexandra.

Inger er lærer på barneskolen, og har god erfaring med å bruke enkle nærværøvelser  sammen med barn.

– Jeg opplever at oppmerksomhetstrening kan være et nyttig pedagogisk verktøy, som gjør overgangen fra en aktivitet til en annen enklere for barna i løpet av skolehverdagen. Urolige små kropper blir roligere og mer tilstedeværende, legger Inger til.

Fortjener å bli sett

Jentene håper på at den kommende mindfulness-festivalen kan være med på å bidra til at «Oppmerksomt nærvær», i enda større grad kan integreres som praksis og livsholdning i både “foreldreskap”, barnehage, grunnskole og videregående opplæring.

– Et verktøy for barn og unge, og for de voksne som jobber med barn og unge. Barn som møter voksne som er oppmerksomt tilstede er heldige barn - opplevelsen av å bli sett, møtt og hørt er noe alle fortjener, understreker jentene.

Festivalen skal vare i to hele dager. Blant annet med workshops, hvor festivaldeltagerne kan sette sammen sitt eget program, ut i fra interesse og erfaring.

Mer om festivalen her

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere