RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Lagspill med Lego

Sist helg konkurrerte fem Hauketo-gutter med lag fra hele verden om hvem som hadde beste robot.

Hauketo/Bodø: Den fem dager lange teknologikonkurransen gikk i år av stabelen i Bodø. De to første dagene gikk med til sosiale aktiviteter som grilling i fjæra og 17. mai-feiring. Lørdag og søndag var derimot avsatt til teoretisk og praktisk konkurranse med avanserte legoroboter mellom barn og unge fra alle verdenshjørner. Det var et lag fra Tyrkia som halte i land seieren, mens guttene fra Hauketo måtte nøye seg med en 25. plass. Hauketolaget ble også nominert til en oppfinnerpris.

Stort

Vi er kjempefornøyde, og bare det å være her, er en stor opplevelse, sier Tone Nordal, som er mor til en av guttene og primus motor for robotklubben. I alt tilbrakte fem gutter og fire foreldre noen flotte dager i Bodø, der det også var viktig å knytte vennskapsbånd gjennom utveksling av blant annet mailadresser og filmsnutter.

Vokser

To av deltakerne går i 9B på Hauketo skole, mens de tre eldste går på videregående, og blir nå for gamle til å delta videre i neste års turnering.

Jeg håper de kan fortsette som coacher, sier Nordal.

Hauketo robotklubb har deltatt i First Lego League siden 2001. Det året ble laget skandinaviske mestre, og siden den gang har klubben hentet hjem 30 utmerkelser fra legokonkurranser. Lagleder Nordal sier hun tror noen av suksessen bak Hauketo robotklubb er at det hele tiden har vært kontinuitet i laget.

De første årene deltok laget med støtte fra skolen, men i 2005 orket ikke lærerne mer, og det var heller ikke flere midler å få fra skolen.

Vi har fått 5000 kroner fra Lions Hauketo, dem kjøpte vi Legoklosser for, forteller Tone Nordal. Det vesle som var igjen ble lagt i reisekassen. Hun forteller at mange av lagene de møtte i mesterskapet, i likhet med dem, måtte betale det meste av egen lomme.

Skolen

Det hadde vært veldig flott om Hauketo skole ville ta ansvar for robotklubben igjen. Dette er jo en utmerket måte å arbeide med teknologi på, og det er jo viktig i kunnskapsløftet, sier laglederen. Hun forteller laget har hatt besøk av flere faglærere, og nå før de reiste til Bodø var det engelsklæreren som ble invitert til klubben. Guttene måtte nemlig forberede seg på å presentere arbeidet sitt på engelsk. De har også arbeidet sammen med naturfags- og mattelærere.

Krevende

Rektor Eli S. Handeland ved Hauketo skole mener foreldrene som driver robotklubben gjør en fantastisk innsats.

Dette er et spennende tiltak som vi gjerne samarbeider om. Vi låner gjerne klubben lego, datamaskiner og lokaler. Per i dag har jeg ikke mulighet til å fristille lærere til et så ressurskrevende prosjekt. For her er det snakk om et tiltak der få elever krever store ressurser, sier rektor. Hun legger til at skolen til høsten skal starte opp med programfag til valg, et fag som skal gjenspeile utdanningsprogrammene i den videregående opplæringen. Da blir ett av fagene teknologi og design.

Her må vi ta inn legobygging, mener Rektor Eli S. Handeland.

PS: Du kan lese mer om robotklubben på: nerdvar.com/lego

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere