RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Lam på påsketur


En hel lammeskank er like godt i dag som i steinalderen.
En hel lammeskank er like godt i dag som i steinalderen. Foto: Alle foto: Carl Martin Nordby
Lammeskank er verken dyrest eller mørest, men best!

Tradisjonen med å spise lam i påsken har visstnok sitt utspring i Det nye testamentet. Personlig har jeg en fullgod unnskyldning for å spise lam hele året: Norsk lam smaker rett og slett utrolig godt.

Topp kvalitet

Her har jeg laget en tøff, smaksrik, rustikk påskevariant som kan lages i god tid før den skal spises, og derfor egner seg ypperlig til å ta med på påsketur.

Norge har lam og sau i verdensklasse, mye på grunn av ubegrenset med eventyrlige beitemarker. Smaken på lammet gjenspeiler som kjent hva dyret selv har spist, og hvilken biotop det har beitet i.

Små lam har knapt spist noe annet en melk og litt fôr/høy, har derfor et lyst, rødt kjøtt med mild, delikat smak og et godt fettlag ytterst. Dette fettet bør sitte på under steking, fordi det gir en fantastisk smak.

Touch av vilt

Det er mange stykningsdeler på lammet, og de gjeveste delene er ryggfiletene og lårene. I lårene er det mange store muskelgrupper.

Alle musklene i lammelår er møre, men det samme gjelder ikke for skanken/leggen. Den er ikke så god rosastekt, men desto bedre egnet til bresering (baking over lengre tid under lokk).

Derfor er det en god idé å skille skanken fra steiken, og lage en egen rett på den. I mange kjøttdisker kan man også kjøpe bare lammeskanken.

Her har jeg vært så heldig å få bruke to skanker fra gammelnorsk spælsau. Disse dyra lever ute hele året og spiser det de finner i skogen, noe smaken på kjøttet gjenspeiler: en karakteristisk, kraftig smak av lam med en touch av vilt.

Råstekte rotgrønnsaker og mandelpotetpuré med parmesan er nydelig tilbehør.

Slik gjør du det

Stek skankene godt rundt det hele i en panne, kjele eller gryte til de har fått fin farge. Ha deretter i løken (delt i to) og hvitløksfeddene, og stek dette sammen.

For å bevare løkens flotte, organiske form helt til retten serveres, bør du ikke røre på dette tidspunktet.

Hell på tomat, sukker og soyasaus. Sett deretter på et lokk, eller spenn over aluminiumsfolie slik at det blir helt tett. Sett hele pannen/gryta inn i ovnen på 160 grader i 2,5 time.

Ta ut og dytt på kjøttet og kjenn om det gir etter. Er det stadig hardt, må det tilbake i ovnen. La det stå 30 minutter til og sjekk igjen.

Syren i tomatsausen har nå blitt brutt ned under ovnsbakingen, og er mye mer delikat og vinvennlig – samtidig som tomatsausen har fått masse animalsk smak og fett fra lammet.

En del av væsken har dessuten fordampet, slik at sausen er blitt mer kompakt og smaksrik. Det er ikke mye saus som skal til her, da dette er en saftig rett med en bløt potetmos. To-tre spiseskjeer holder.

Lag mandelpotetpureen mens kjøttet baker ovnen. Skrell og kok mandelpotetene møre i usaltet vann. Hell av vannet og knus potetene med en visp. Hell på olivenoljen og nesten all fløten, og rør til det er blitt en luftig og fin mos (juster konsistensen med resten av fløten ved behov).

Kok opp under omrøring og salte til slutt. Det som skjer nå, er at mosen blir litt mer kompakt og blank på grunn av varmen og saltet. Bruk noe av parmesanen i mosen, og resten oppå til pynt.

Skjær rotgrønnsaker i rustikke biter som stekes i olivenolje til de er møre. Det er mye sødme i rotgrønnsaker, noe som gjør dette til et perfekt følge. Krydre med salt, pepper og noen blader rosmarin hvis du har.

LES VINTIPSET: En smak av hytteidyll

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere