RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Lambertseter fotball snart i kne


Her skulle kunstgresset anlegges, men nå ser sletta mer ut som et gjørmebad. – Det er snart bare oss gutta på oldboyslaget igjen her på Lambertseter, sier Jørn Karlsvik (i midten) med en viss porsjon galgenhumor. Til venstre: lokalpolitiker Knut Hedemann (A) og til høyre: leder for Lambertseter fotball, Bjørn Guttormsen. Foto: Kristin Trosvik
Her skulle kunstgresset anlegges, men nå ser sletta mer ut som et gjørmebad. – Det er snart bare oss gutta på oldboyslaget igjen her på Lambertseter, sier Jørn Karlsvik (i midten) med en viss porsjon galgenhumor. Til venstre: lokalpolitiker Knut Hedemann (A) og til høyre: leder for Lambertseter fotball, Bjørn Guttormsen. Foto: Kristin Trosvik
En fremtidig regulering av Lambertseter-området forsinker en sårt tiltrengt kunstgressbane. Nå frykter fotballgruppa for fremtiden.

LAMBERTSETER: I 2007 kunne Lambertseter IFs fotballgruppe sprette champagnen. Det var klart at det var bevilget 20 millioner kroner til kunstgressbaner i 2008-budsjettet. Det var fire idrettssletter som skulle få kunstgress, deriblant Lambertseter.

– Vi var høyt oppe, dette hadde vi jobbet for lenge. Allerede i 2006 fikk vi beskjed fra Idrettsetaten om at vi skulle få kunstgress, sier Jørn Karlsvik i Lambertseter IF.

Det er liten tvil om at behovet for kunstgress på Lambertseter er stort. Fotballklubben har kun én grusbane, som nå også er Oslos eneste kastbane for Oslo friidrettskrets. Utover det har klubben ingen muligheter på vinterstid.

LES OGSÅ: Følger prosedyre

Barn, trenere og frivillige i Lambertseter IF var derfor høyt oppe over de gode nyhetene, og så lyst på neste sesong.

Men gleden skulle bli kortvarig.

Kulturminner funnet

Da Byantikvaren begynte sine rutinemessige undersøkelser på sletta høsten 2008, ble det gjort funn fra yngre steinalder og eldre bronsealder. Med så gamle funn, blir saken automatisk sendt videre til Riksantikvaren.

I brev datert 26. mai 2009 fra Byantikvaren til Plan- og bygningsetaten, blir det likevel anbefalt at det gis dispensasjon til kunstgressbanen: «Verdien av kulturminnene er i en viss grad redusert i og med at deler av planområdet allerede er bakkeplanert.

I spørsmålet om dispensasjon fra kulturminnelovens bestemmelser vurderer Byantikvaren at den største kulturminneverdien til de registrerte aktivitetssporene har størst nytte som informasjonskilde for områdets bruk og at de derfor burde undersøkes vitenskapelig. Byantikvaren vil i utgangspunktet stille seg positiv til en eventuell dispensasjonssøknad dersom dette blir aktuelt.

Medlemsflukt

Skuffelsen var derfor stor når klubben mottar brev fra Riksantikvaren om at saken ikke vil bli behandlet. Det er bestemt at det ligger en reguleringsplan for hele området, Lambertseter idrettspark, på trappene. Hele området skal vurderes under ett, og kunstgressbanen må sees i sammenheng med resten av planen.

Fotballgruppen sitter nå igjen med en oppgravd fotballslette. En grusbane som også brukes til kastbane for hele Oslo, og en medlemsmasse som stadig synker.

– Nå som hallprosjektet her på Lambertseter er forskjøvet, grunnet uenigheter om plasseringen, så blir også kunstgressprosjektet forskjøvet, sier Karlsvik.

– En reguleringsplan for området er tidligst på plass i 2011, sier Bjørn Guttormsen, leder Lambertseter fotball.

Guttormsen er trener for 15-åringene i gruppa, og han forteller at han nå jobber desperat for å holde laget gående. Men det ser dårlig ut. Sekstenåringene er gått over til andre lag allerede, de fleste 15-åringene også.

– De eldste vi har igjen nå er 13-åringene som jeg trener, sier Jørn Karlsvik.

Fortvilelse og mismot brer seg også blant de frivillige i klubben.

– Jeg kan ikke skjønne at de ikke prioriterer dette området, hvor det er så mange barn. Og de som prøve å drive klubben stanger bare mot en vegg som stadig flytter seg, sier lokalpolitiker Knut Hedemann (A) som har engasjert seg i saken.

Ønsker dispensasjon

Nå er håpet at Idrettsetaten vil sende en klage på Riksantikvarens beslutning, og at en dispensasjon likevel kan gis for kunstgressbanen.

– Det som er viktig for oss nå, er at hallprosjektet og kunstgressprosjektet holdes adskilt. Etter at Byantikvaren har vært og gravd her, så har vi mistet det lille vi hadde. Så dette haster, sier Karlsvik.

– Hvis klagen til Riksantikvaren ikke går igjennom, så går det minst to år før vi får kunstgress her. Da kan fotballgruppa være historie, avslutter Bjørn Guttormsen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere