RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Lambertseter langt fremme på miljø


Det nye Lambertseter senter skal stå ferdig høsten 2010. Obos ønsker å bygge et senter med et så lavt energiforbruk som mulig.
Det nye Lambertseter senter skal stå ferdig høsten 2010. Obos ønsker å bygge et senter med et så lavt energiforbruk som mulig.
Lambertseter senter blir et foregangsprosjekt på miljøfronten.

LAMBERTSETER: Lavt energiforbruk og fokus på miljø er viktige stikkord for byggingen av det nye senteret på Lambertseter.

– Vi har jobbet med å få ned energiforbruket så mye som mulig, og vi har jobbet med avfallshåndtering. Det vil si å tilrettelegge for sortering og minimalisering av avfall, både for byggeperioden og i driftstiden, forteller prosjektleder i Skanska Alf-Olav Bjørtuft.

I tillegg legges det vekt på å benytte materialer som ikke avgir skadelige stoffer.

– Det har blitt kalt et foregangsprosjekt, og Obos har tatt mål av seg til å lage det kjøpesenteret i Norge med det laveste energiforbruket per kvadratmeter. Jeg tror ikke det er noe kjøpesenter som har satt det så i system som man gjør her, forteller prosjektlederen.

Miljø i driften

Administrerende direktør i Obos Forretningsbygg, Carl Henrik Eriksen, forteller at miljøhensyn har vært viktig fra dag én.

– Jeg husker jeg holdt et foredrag om dette i 2005 eller 2006, så dette har vi hatt med oss fra begynnelsen, både når det gjelder materialvalg, varetransport og ikke minst koblingen opp mot T-banen, sier Eriksen.

Han presiserer også at dette er noe de skal ta med seg inn i driften av senteret.

– Det er lett å glemme alle de gode målsettingene når bygget står ferdig, men vi er skal videreføre dette inn i driften. Dette er noe vi jobber aktivt med, sier Eriksen.

Ris bak speilet

Obos forretningsbygg og entreprenøren Skanska har også inngått en helt spesiell energikontrakt. I bånn for kontrakten ligger disse måltallene for energiforbruket: 83 kWh/m² per år for fellesareal, 15 kWh/m² per år parkeringshus og 238 kWh/m² per år totalt for senteret.

Hvis energiforbruket ligger mer enn 20 prosent over disse måltallene, slår kontrakten fast at Skanska skal betale merforbruket i tre år.

– Det er jo et ris bak speilet, men vi ser det ikke sånn. Vi ser det som en felles utfordring, og det er spennende å jobbe mot et felles mål på denne måten, sier Bjørtuft. Hvis energibruken blir lavere enn energimålet, deler Skanska og Obos forretningsbygg gevinsten likt.

Utnytter overskuddsenergi

For å få ned energiforbruket er et tett og godt isolert bygg et nødvendig utgangspunkt.

– Det er blant annet store glassflater rundt Symra, og vi har brukt tid på å vurdere glasset som brukes, slik at dette er tettest mulig. Utover det er også belysning viktig, forteller Bjørtuft.

Virkemidler som brukes er tidsstyring av lyset samt bevegelsesdetektorer.

– Det skal ikke brukes mer lys enn nødvendig, sier prosjektlederen.

Men det kanskje viktigste grepet er hvordan de håndterer varme- og kjøleanlegget i bygget. Ved å tenkte helhetlig på oppvarming og nedkjøling, kan man bruke overskuddsenergi i stedet for at dette går til spille.

– I slike sentre er hovedproblemstillingen at det er for mye varme i bygget. Store kjøleanlegg i butikker avgir mye varme, det samme gjelder store lysarmaturer og alle menneskene som oppholder seg i senteret. Selv på vinterstid kan vi oppleve et varmeoverskudd i slike bygg. Vi vil utnytte overskuddsvarmen ved å frakte den andre steder i bygget, som for eksempel til gatevarme i fortau og parkeringsanlegget, forklarer Bjørtuft som ikke frykter at Lambertseter senter ikke skal nå miljømålene sine.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere