*Nettavisen* Nyheter.

Lambertseter-trio vant gull i nordisk mesterskap i undervannsrugby

Norge lå under 1-3 i finalen mot Sverige, men hadde et imponerende comeback i finalen de siste 10 minuttene og vant 5-3. Fra venstre: Erik Måstad, Marius Stang Bunes, Trond Helge Lillevik Foto: Foto:Knut Øydna

Sverige ledet med to mål i finalen da det gjenstod ti minutter av kampen, men Norge snudde kampen og vant 5-3.

Klikk på bildet for å forstørre.

Trond Helge Lillevik gir instruksjoner på treningen til undervansrugby-klubben Akkaren på Lambertseter. Foto: Foto: Knut Øydna

Klikk på bildet for å forstørre.

Det handler om å putte ballen i ei bøtte som står på bunnen av bassenget. Foto: Foto: Knut Øydna

LAMBERTSETER: Trond Helge Lillevik, Marius Stang Bunes og Erik Måstad spiller til daglig i undervannsrugby-klubben Akkaren på Lambertseter. I helgen representerte de Norge i nordisk mesterskap, og finalen ble en thriller.

– Finalen ble litt mer spennende enn hva vi hadde håpet på.Vi ble litt overivrige og gjorde ikke arbeidsoppgavene våre hele veien, men vi skjerpet oss de siste ti minuttene og tok hjem seieren, sier Marius Stang Bunes.

LES OGSÅ: Lambertseter tapetserte pallen på Sogn

LES OGSÅ: Oslo IL svømming kan endelig svømme på hjemmebane

Imponerende turnering

Norge imponerte i de innledende kampene og vant 8-1 mot Danmark, 10-1 mot Finland og 1-0 mot Sverige. De to beste lagene i gruppespillet møttes i finalen.

– Lagets største styrke er at vi har et bra tempo i laget, vi er flinke til å spille vårt spill og flytte ballen. Det handler ikke bare om å kneble ballen og prøve å komme på andre siden. Jeg synes vi klarte å spille på lagets styrker i denne turneringen, sier Bunes.

Ballidrett under vann

Undervannsrugby er en ballidrett som foregår under vann på den dype delen av bassenget. Det er en bøtte som står på hver side av bassenget og målet er å putte ballen i motstandernes bøtte. Hvert lag har 12 utøvere og tre innbyttere, og er utstyrt med dykkermaske, snorkel og svømmeføtter.

– Det er en stor fordel å være sterk og ha litt tyngde i vannet når du skal flytte folk på din egen størrelse eller mindre folk. Det bør allikevel ikke gå på bekostning av kondisjon som også er en nøkkelfaktor i sporten vår, sier Trond Helge Lillevik.

– Vi trener mye i basseng og spiller så mye som mulig for å bli bedre og utvikle svømmeferdighetene. I tillegg trener vi utholdenet og styrke, det er nøkkelferdigheter i denne sporten, sier Bunes.

Undervannsfilming

I Norge består idretten av 12 lag på nasjonalt nivå. Undervannsrygby er stort i sentraleuropa, spesielt Tyskland, der landet er delt inn i fire regioner med tre divisjoner i hver region.

Undervannsrygby har ikke tatt helt av i Norge. En av grunnene til dette er at sporten ikke er publikumsvennlig ettersom mesteparten av spillet foregår under vann.

– Vi prøver å få til filming under vann slik at folk kan se hva som skjer. Da kan publikum se hvilken utfording det er å spille tredimensjonalt under vann fremfor på land hvor du kun spiller todimensjonalt. Jeg tror at mange ikke tør å spille for de blir litt skremt av at spillet foregår under vann, men det er det første hinderet du kommer over, sier Erik Måstad.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.