RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Landemerke tilbake - fredag 18.mars

Så har vi vært på kjendisparty. Frua og jeg. Sammen med Aktuell
Historie Himself, Gunnar Pedersen og frue. Vi har passert både
RimiHagen og Celina, Fredrik Skavlan og Magne Furuholmen. Spennende å være inne i Se og Hør. Trekk til deg blikket og oppfør deg som normalt.

Men hva er det som sitter igjen etter denne kvelden blant hundrevis av gjester her jeg sitter klokken 23 etter diverse tapas, rødvin, hvitvin,
cognac og lekre kaker? Hva er det som sitter femst på netthinnen?

Hverken maten eller gjestene eller fyrverkeriet eller talen til
Ringnes, enda så imponerende alt var. Derimot bygningsdetaljene. Jeg er ingen fornem estetiker, ingen kjenner innen arkitektur. Men jeg har gått så mange turer forbi Ekebergrestauranten de siste årene og gremmet meg over forfallet. Jeg har følt en intens sans for enkelheten, for renheten og for utsikten, og gremmet meg over forfallet. Jeg har skrevet sinte ledere i Nordstrands Blad der jeg har rast over alle ansvarlige som har latt en av byens virkelige perler gå til hundene. Avisen har frådet over den tidligere eieren som kunne rive ned, ødelegge og la et av vår del av byens stolteste bygg synke sammen. Jeg har latt meg oppildne av lokalhistorikere som Gunnar Pedersen og Dag Jarnøy, og sett bygget med deres øyne. I kveld var vi der sammen. Vi har frydet oss. Over taler og mat og nobiliteter. Over trolsk belysning, vakre skulpturer, band og show. Men først og fremst over gjenreisningen av en storhet. Ekebergrestaurranten er gjenoppstått i ny drakt. Men den er til å kjenne igjen selv for en som aldri var der i storhetstiden. For en som har sett film fra slik den fremsto før, som har lest og hørt og latt seg begeistre av beskrivelsene. Mitt bekjentskap til dette bygget er underlig. Jeg har vært med på dugnad utvendig, plukket kondomer fra buskene, lesset søppel og glasskår. Ikke fordi det ville hjelpe så mye på forfallet, men som en symbolsk handling for å vise at vi i nærmiljøet ikke ville finne oss i utviklingen. Nordstrands Blad og Gunnar Pedersen har arrangert folkemøte om områdets fremtid og følt det lokale engasjementet. Vi var mange som håpet på en ny vår for Ekebergrestauranten uten å våge tro. Kvelden i kveld var vi lykkelige. Det er pøst inn en haug av millioner kroner. Det ble mye dyrere enn hva Ringnes hadde regnet med. Men vet dere hva? Jeg tror han har gjort en god deal! Åreknuten kunne ikke vært et mer malplassert navn på stedet som nå er oppstått fra asken. Her er så mange lekre detaljer som ikke skriker etter å bli lagt merke til. Jeg har gått forbi et utall ganger med bikkjene og lurt på hva alle de arbeiderne tryller frem derinne. Forventningene er innfridd. Gulvene. Vinduene. Terassen. Barene. En av dem som står bak mirakelet fortalte at han fikk tårer i øynene da han ankom i kveld. Det er lett å skjønne ham. De som bor nærmest har fått enda en grunn til å elske denne delen av byen. Hele Oslo har fått tilbake et landemerke. Jeg håper og tror dette mirakelet av et gjenskapt funkisbygg er starten på noe nytt. Unike Ekeberg er vignetten på en artikkelserie i vår avis. Dette området byr på så mye. Eikabergtingets fremste var blant gjestene i kveld. Vi skålte og lo og var enige om at Ekebergrestaurranten setter fokus. Nå venter vi på nye mirakler. På Sjømannsskolen. I Stamhuset. På Ekeberg Hovedgård. Vi gleder oss til fokus på helleristninger og skålgroper, Munch og EKT.

Da jeg sto på herredo og blikket hvilte på nydelige fliser, da tenkte jeg at dette er riktig. Hit vil jeg tilbake både til hverdags og til fest. For å se Oslo fra sin beste side. Sorry horer og horekunder. Her er kroken på døra for dere. Fra nå av er dette et stilig sted.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere