*Nettavisen* Nyheter.

Låner gjerne bort trialsykkelen til kongen

Låner gjerne bort: Petter Bjerlin (15) fra Klemetsrud låner gjerne bort trialsykkelen sin dersom kongen kjenner at det kribler litt i bena når han besøker Osloungdommens Motorsenter. Foto; Marianne Holøien Foto: Foto; Marianne Holøien

Dersom kong Harald tør, får han gjerne låne trialsykkelen til Petter Bjerlin (15) når han kommer på besøk til Osloungdommens Motorsenter i Hvervenbukta om en uke i anledning senterets første 50 år.

Klikk på bildet for å forstørre.

Takknemlig: Per Gunnar Nordrum, Eva Brattvoll, Tor Bethum, Ola Hegseth og Jan Erik Østeraas var blant ungdommene som bygde Osloungdommens Motorsenter på dugnad på begynnelsen av 60-tallet. Det er Petter Bjerlin glad for i dag. Foto: Foto: Marianne Holøien

Klikk på bildet for å forstørre.

Osloungdommens Motorsenter har et rikholdig arkiv med dokumentasjon over innsatsen til motorungdommen fra begynnelsen av 60-tallet. De bygget rett og slett senteret på dugnad selv. Foto: Foto: Osloungdommens Motorsenter

Klikk på bildet for å forstørre.

Tredje hjem: Området til Osloungdommens Motorsenter beskriver Petter Bjerlin som sitt tredje hjem. Foto: Foto: Marianne Holøien

HVERVENBUKTA: – Ikke noe problem, fastslår 15-åringen fra Klemetsrud.

Han har fått den ærefulle oppgaven å informere kong Harald om hva som foregår på Osloungdommens Motorsenter og vise ham rundt når han kommer dit neste torsdag i forbindelse med senterets 50-årsjubileum.

– Det viktigste blir å vise ham miljøet her på senteret. Hvordan folk tar vare på hverandre – store som små, sier Bjerlin, som blant annet nevner alle funksjonshemmede som har stor glede i å kjøre ATV på senteret.

– Blir formet som person

– Man blir formet som person her, inspirert av de store gutta som ikke bare er de store rappkjefta gutta men som hjelper deg videre og vil at du skal bli god, sier Bjerlin.

Det var på slutten av 50-tallet at Ungdomsnemda i Oslo kommune begynte å samle en del av motorungdommen ved å oppsøke motormiljøet på Skjæret, Trekanten og Youngstorget.

Se intervju med 50- og 60-tallsungdommen på video her:

På motorsenterets hjemmesider (www.omsmotorsenter.no) kan man lese om hvordan ungdommen ble invitert til klubbkvelder, om hvordan man holdt samlinger fra 1958 til 1960 på heimevernshuset på Makrellbekken, om vedtaket i Oslo Formannskap om motorsenter ved Hvervenbukta og om dugnad og flytting av brakker før senteret kunne åpne høsten 1963.

13.000 besøkende

I løpet av årene som er gått siden, har utallige ungdommer og unge voksne brukt senteret. Bare i fjor hadde Osloungdommens Motorsenter 13.000 besøkende.

Den første delen av feiringen foregikk i går kveld – torsdag. Da var det åpen dag for alle, stor trialoppvisning og fest i festsalen for både gårsdagens ungdom og dagens.

Senterleder Vigdis Gjeradstveit forteller at mange av veteranene som bygget og startet senteret som ungdommer for 50 år siden, og som nå begynner å nærme seg 70 – og vel så det – fortsatt er aktive på senteret.

Les også: Sønnen vant NM i trial, far må spise hatten sin

Ungdommen fra 50-tallet er her fortsatt

– De er her fortsatt en gang i måneden. Da kommer de og skravler i kafeen, forteller Gjeradstveit.

Og ungdommen anno slutten av 50-tallet/begynnelsen av 60-tallet legger ikke skjul på at senteret har betydd mye for dem og at de er stolte over det de har bygget opp.

Ungdommen bygget senteret selv

For senteret er nemlig bygget på dugnad – av ungdommen selv.

– Senteret ble jo egentlig startet i 59. Så fikk vi plass her ute og høsten 60 begynte vi så vidt å lage vei, sier Tor Bethum, som kan fortelle om mange, lange dugnadstimer for å få senteret på plass.

Les også: Unikt tilbud til alle Oslo-ungdommer

"Hang" på Youngstorget

Før den tid samlet han og vennene seg på Kontraskjæret, Youngstorget og musikkpaviljongen på studentsenteret.

Eva Brattvoll, som fremdeles kjører am-car, trekker frem Boris Hansen i 60-tallets motorsykkelpoliti i Oslo som viktig.

– Han var så opptatt av å ta vare på ungdommen, fikk reist rundt og snakket med ungdommen. Han sa "Ta med dere syklene og kjør ut i Hvervenbukta, bli med og bygg på dugnad", husker Brattvoll.

Daglig leder Vigdis Gjeradstveit setter stor pris på at kongen sa ja til å komme.

– Han vil hit og se hva ungdommen driver med. Her vil han bli vist rundt etter at vi har gitt ham en kort historikk.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.