*Nettavisen* Nyheter.

Lang ferd mot endelig mål

I et kjellerstudio på Carl Berner sitter groruddølingene Åsmund Gylder og Lars-Erik Westby. Den mørke stemmen til indianeren Tom LaBlanc fyller høgtalerene med en håpfull melankoli, og til søndag drar Gylder til USA for å møte inspirasjonskilden til "One People"-prosjektet.

Stovner: Denne reisen har en veldig personlig del. Jeg har alltid ønsket å reise til indianerreservatene gjennom hele livet. Kulturen fasinerer meg, og det at det er et miljø som jeg ikke har oppsøkt før, forteller Gylder, lederen av "One People". Bakmannen bak prosjektet legger selv stor vekt på mange av de verdiene indianerfolkene har.
Jeg har vokst opp med et nært forhold til naturen, og gleder meg til å oppleve noe av deres kultur og tradisjoner, sier han.
Tom LaBlanc
Idéen til prosjektet stammer fra et besøk Tom LaBlanc, en amerikansk siouxindianer, i 1998 hvor hans dikt "Ørnen snakker" ble kombinert med musikk fra "Soldogg", et band Gylder tidligere var medlem i. Resultatet ble en årelang prosjektutvikling om det å utveksle inspirasjon og kunnskap fra andre stilarter og media.
"One People" er nå i den første konkrete produksjonsfasen med en CD basert på LaBlancs tekster. Siouxindianerens livshistorie bærer preg av å ha vokst opp i et undertrykket indianersamfunn, først på barnehjem og senere hos fosterforeldre på reservatet. Alkoholmisbruk og rasisme er selv i dag vedvarende problemer for mange av USAs urbefolkning, og håpløshet preger den ellers energisk og høyst spirituelle kulturen.
Men LaBlanc brukte en vanskelig situasjon til å konstruerer et budskap, og "0ne People"-prosjektet er en manifestasjon av LaBlancs livsfilosofi.
Tom har opplevd så utrolig mye fryktelig, men er storsinnet nok til å oppfordre andre til holde med hverandre og være glad i alle, forteller Lars-Erik Westbye, som er teknisk ansvarlig for prosjektet.
For alle
"One People" går på tvers av religion, kultur og rase. Dette skal være en kreativ arena med innovative kombinasjoner av kretivitiet for alle interesserte. På sikt håper Gylder å etablere One Peoplebaser i Senegal, Iran og Jamaica, og på lengre sikt opprette en stiftelse med overordnet ansvar. Gylder tar turen til Senegal allerede i sommer for å utforske musikkmiljøet der.
Mange blir straffet for å være annerledes, men her får du lov til å være det- vi oppfordrer til og med til det, sier Gylder.
Den første One People CD-en står mest sannsynlig ferdig i løpet av året. På lengre sikt håper Gylder å gi ut flere CD-er med andre artister, gjerne en miks av musikere som kan forene musikkstiler. Gylder og Westbye er fortsatt på utkikk etter aktuelle artister som kan utveksle kulturer, og hvis ting går som planlagt blir det flere CD-er i både 2007 og 2008.
Første plate og dokumentaren er på beina, men om prosjektet blir like stort som vi drømmer om, det vet vi ikke. Men at ideen kommer til å bli stor tviler jeg ikke på, sier Gylder.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag