Lang nytelse

 

 

Her trenger vi ikke en vin som unnskylder sin tilstedeværelse – men en som med saft og kraft kommer gåsa i møte.

Ole Martin Alfsen er Vinkelner og Fagansvarlig Mat og Drikke ved Kulinarisk Akademi. Ansvarlig for Vinkelnerutdannelsen i Norge.

I Danmark er mortensgåsa en tradisjon, mens den her i landet fortsatt er en ganske fremmed fugl på spisebordet. Derfor kan det også fortone seg som en noe famlende øvelse å finne drikke til måtidet.

Fruktighet

Det du bør ta hensyn til, er at dette er en relativt fet og velsmakende fugl som fortjener god oppmerksomhet fra glassene.

Det skal ikke være en for enkel, lett og spinkel vin. En slik vin vil kun forsvinne i gåsens rike og velsmakende fylde. Både friskhet og en dose tannin er på sin plass. God konsentrasjon og fruktighet er også viktig for å takle gåsas smak og ikke minst sødmefulle og fete tilbehør.

Strukturerte og faste viner som har fått utvikles og bløtgjøres noe, er ofte gode valg til mat som gås. De har den fastheten vi trenger, uten at det tørker helt ut i munnhulen.

Videre vil noen år på flaske som regel tilføre vinen større aromakompleksitet, noe som igjen er fornuftig til den kraftige smaken på maten.

Da kan viner laget på Nebbiolo, Syrah eller Aglianico være gode valg. Rikere viner av Pinot Noir er også herlige veier å gå, men det koster som regel litt å reise slik. Et par alternativer blant de førstnevnte kan være
47664 Gattinara 2004, Travaglini, Piemonte, Italia. Kr 184,90 (Grunnsortiment)

som er laget på Nebbiolo. Her får druens syrlige og tørre struktur virkelig vist hva den er god for.

Leverer varene

Litt mer fruktig og saftig er den relativt bløte, men unge
48493 Cornas Granit 30 2007, Vincent Paris, Rhône, Frankrike. Kr 260 (BU)

som inntil nylig var å finne i fullsortimentslistene og derfor fremdeles er tilgjengelig på mange polutsalg.

Til sist har jeg en vin som burde få litt oppmerksomhet tross sin plassering i bestillingsutvalget.
58732 SP 68 2008, Arianna Occhipinti, Sicilia, Italia. Kr 199,90 (BU)

er laget på de ikke så viden kjente druene Frappato og Nero d'Avola.

Til tross for varmen på Sicilia er frukten allikevel konsentrert, saftig og frisk – med en god modenhet, men langt ifra søtladen.

En flott, strukturert og fyldig vin som leverer så det suser med gåsen og tilbehøret, og gir et langt, leskende og pirrende møte av sjeldent gode smaker.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.