RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Langhelg med sus i Sørkedalen


Grete Venner med venner på låvebrua, gården Venner. Nå er det klart for Sus i Sørken!
Grete Venner med venner på låvebrua, gården Venner. Nå er det klart for Sus i Sørken!
Bredt tilbud.

SØRKEDALEN: "Sus i Sørken" er navnet på kultur- dagene fra torsdag 17. til søndag 20. september i Sørkedalen. Initiativtakere er Rita Finnerud Larsen og Grete Venner.

De har litt å drive med fra før: Grete, trebarnsmor og bestemor, jobber som sykepleier og har brukt fritiden til å bygge om låven på gården der hun er vokst opp og nå bor, til teater- og danselokaler. "Stall-hjørnet" er navnet.

Rita driver Finnerud sportsstue, som er en av Oslo kommunes mange serveringssteder i skogene som omkranser Oslo. Hun jobber også hos "naboen" – Oslo Røde Kors Finnerudplassen. De har tilbud til eldre, funksjonshemmede og innvandrerkvinner, blant annet.

De tre siste årene har hun, sammen med Ingrid Rødsten Hansen og Nina Grønvold, startet foretaket "Nordmarksprodukter". De selger syltetøy, oljer og edikker som er lagd av bær som de plukker i Nordmarka og sylter på Finnerud. På Finnerud er det også et par barn som skal ha av hennes tid.

Ville samle og synliggjøre

– Hvordan gikk det til at dere kom med ideen om å lage kulturdager i Sørkedalen?

Rita forteller om hvordan det hele startet, om sønnene som ville benyttet seg av det nye tilbudet i Sørkedalen; hip-hop kurs i låven på Venner – "Stall-hjørnet".

Mens sønnene danset, og hun ventet, kom de to til å snakke om kreative og dyktige folk i Sørkedalen og Nordmarka. Noens evner og sysler var allment kjent, andres ikke. For ikke å glemme alle lag og foreninger med engasjerte mennesker som arbeider for å skape et godt og vidt tilbud i Sørkedalen. Hvorfor ikke skape noe i sammen?

Det var starten, og resultatet kan folk flest snart erfare på kulturdagene "Sus i Sørken" i Sørkedalen.

Mangfold er et stikkord, mangfold av tilbud, og kvalitet på det som tilbys.

Mannen hennes, som Grete driver "Stall-hjørnet" sammen med, er blant dem som sikrer profesjonaliteten i teater- og dansedriften. Han har drama- og teaterkompetanse fra Statens lærerhøgskole i kunstfag, og to års utdanning som teaterinstruktør. Selv har hun tjue års erfaring fra amatørteater.

Sang og dans

På låven kan godt voksne, voksne og barn få oppleve viser, allsang og teater, og fortrinnsvis barn kan få prøve seg på dans.

Samarbeid mellom aktører som ellers driver hver for seg, var et ønske. Derfor åpnes Stall-hjørnet for familieyoga lørdag kl. 16.00, instruktør er sørkedølen Elisabeth Lyseng, utdannet yogainstruktør.

Markedsdag på Finnerud

På tredje året arrangeres markedsdagen på Finnerud. Arrangør er Finnerud Sportsstue og "Nordmarksprodukter". I år åpner markedsdagen med friluftsgudstjeneste av prest Thomas Wagle, på søndagen kl. 12.00. Foruten mengder av boder med salgsvarer – ti i antall – er det soppkontroll, fotografiutstilling, hest og vogn, ansiktsmaling, og salg av mat fra røykovn.

– "Optimistene", en gjeng med sørkedalsdamer, skal spille torader. Dessuten skal Georg Reiss, Unni Løvlid og Vegar Vårdal fremføre musikkforestillingen "Fant", sier Rita.

Foto på Kikut

Åtte kilometer lenger inn i skogen, på Kikutstua, er det fotografier av skog som fortjener å få samme bevaringsstatus som kulturlandskapet på Finnerud. Det er bevaringsverdig- og utrydningstruet skog som er foreviget på fotografiene. Blant trærne lever et botanisk og zoologisk mangfold, som står i fare for å forsvinne hvis skogen forsvinner.

Fotograf Morten Andersen samtaler med publikum om ideen bak fotografiene og fotoprosjektene "Leira" og "Blue Forest" som er representert på fotoutstillingen på Kikut. Tidspunktet er lørdag kl. 13.00.

Kultur i sentrum

Sentrum i bygda er skolen, kirken og Sørkedalen Landhandel og kafé. Her blir det mer kultur, på fredagen spiller brassen på Landhandleren, og landhandleren stiller med grill. I kirken stiller billedhugger Merethe Sejersted Bødtker ut 10 meter med croquis. Den kan du beundre, mens Georg Reiss og Ulf Nilsen spiller henholdsvis klarinett og saks, og piano og orgel på søndag kl. 19.00.

Sjekk programmet!

Det er mye bra på programmet, så sjekk tid og sted på: www.sorkedalen.org.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere