*Nettavisen* Nyheter.

Langt unna målet

Bystyret har bestemt at Oslo skal produsere 2 TWh (eller 2000 GWh) fjernvarme i året. Det tilsvarer oppvarming av 200 000 boenheter. I dag er tallet 1,26 TWh.

OSLO: Det er Energigjenvinningsetaten (EGE) og Hafslund Fjernvarme som i dag produserer fjernvarme i Oslo. Varmen levers gjennom to fjernvarmenett, som etter planen blir koblet sammen til sommeren.

Oversikt

Nordstrands Blad gir her en oversikt over hvor det produseres fjernvarme i dag, og hvilke nye planer som er kjente.

På EGEs anlegg på Klemetsrud brennes søppel som gir 300 GWh fjernvarme og 70 GWh elektrisk energi. På EGEs anlegg På Haraldrud brennes avfall som gir 250 GWh fjernvarme årlig. EGE har en ny ovnslinje under oppføring på Klemetsrud. Når denne kommer i drift vil søppelforbrenning gi 200 GWh fjernvarme og 70 GWh elektrisk energi.

Dersom alle tre anlegg kjøres på full kapasitet (den er i dag begrenset av et politisk vedtak) vil det kunne utvinnes ytterligere 150 GWh på Klemetsrud og Haraldrud. Energigjenvinningsetaten har planlagt og fått penger til energiøkonomiserende,, varmepumper/røykgasskondensering tiltak som kan øke produksjonen ytterligere med 150 GWh på Klemetsrud.

I dag produserer EGE 550 GWh fjernvarme, og med alle nevnte tiltak kan produksjonen komme opp i 1050 GWh fjernvarme. Det er forskjell på produsert og levert andel fjernvarme, for hvor mye som leveres kommer an på etterspørselen fra Hafslund Fjernvarme. Den er høyest når det er kaldt og lavest på sommeren. I sommertiden må man derfor kjøle vekk 20% av varmen, fordi det ikke er noen som vil kjøpe den.

Biobrensel i Groruddalen

I Oslo er det allerede et biobrenselanlegg. Det er Hafslund Fjernvarme som driver dette på Haraldrud. Her leveres det årlig 120 til 130 GWh fjernvarme til fjernvarmenettet. På Skøyen har de en varmesentral som leverer 120 til 130 GWh årlig.

Hafslund har også andre mindre sentraler som leverer 500 GWh fjernvarme. Denne fjernvarmen kommer fra elektriske-, olje- og gasskjeler, og målet er å erstatte disse sentralene med fornybar energi, og i tillegg å dekke det meste av økningen i fjernvarmeproduksjonen med fornybar energi.

Hafslund Fjernvarme ønsker også å bygge biobrenselanlegg på Klemetsrud. Anlegget er under utredning og skal etter planen levere 500 GWh fjernvarme.

Hafslund Fjernvarme har og planer om en varmepumpe på Ormsund. Også dette anlegget er under utredning og skal kunne levere et sted mellom 200 og 250 GWh fjernvarme.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.