*Nettavisen* Nyheter.

Lanserer tiltak for romfolket i Oslo

Kommandør i Frelsesarmeen, Clive Adams, forklarer at de vil møte menneskers behov uten diskriminering. Kaptein Knut Haugsvær (stående bak t.h.) tror ikke flere rumenere vil komme til Norge selv om de får hjelp. Foto: FOTO: Vemund Sveen Finstad

En rapport utarbeidet av Frelsesarmeen tar for seg tiltak for rom-folket i Oslo. Sosialbyråd i Oslo, Anniken Hauglie(H), åpner for å gjeninnføre forbudet mot tigging.

Klikk på bildet for å forstørre.

Kaptein i Frelsesarmeen Knut Haugsvær har selv vært på landsbygda i Romania hvor rom-folket som kommer til Oslo er fra. Foto: FOTO: Frelsesarmeen

OSLO: Torsdag overleverte Frelsesarmeen en rapport til sosialbyråd Anniken Hauglie (H) som tar for seg organisasjonens arbeid blant romfolket.

Målet er at Frelsesarmeens kunnskap og erfaringer skal gi Oslo kommune et bedre innblikk i hvordan best bedre situasjonen for rumenerne.

Del på Facebook

Ikke verdig

Rapporten slår fast at det må komme endringer i romfolkets levevilkår, både i Norge og opprinnelseslandet Romania, om en verdig løsning kan oppnås.

Kaptein i Frelsesarmeen Knut Haugsvær har selv vært på den rumenske landsbygda og sett forholdene, etter å ha arbeidet for å bedre levevilkårene til rumenerne her i Oslo.

– Det er ikke verdig. Slik skal ikke folk bo, sier Haugsvær, som sikter til rumenerleirer i Oslo lik de som ble ryddet under en Rusken- og politiaksjon nær Rikshospitalet onsdag.

– Vi tror ikke man løser noen problemer ved å rydde slike leirer, sier han.

LES OGSÅ: – Jeg er ikke en dårlig mann, jeg stjeler ikke

Tror ikke at flere kommer

I rapporten anbefaler Frelsesarmeen tiltak i Oslo som tilbud til overnatting på vinterstid, tilgang på sanitære anlegg og etablering av kontaktsentre som tilbyr råd og veiledning. Haugsvær tror ikke slike tilbud vil føre til at flere kommer til Oslo fra Romania.

– Vi må nesten prøve for å se om det har en effekt, men vi tror ikke det vil føre til tilstrømming, sier han.

I rapporten slås det fast at det også må opprettes tilbud i Romania.

– Jeg oppfatter ikke situasjonen i Romania som håpløs,men romfolket lever i sterk fattigdom. Vi oppfatter ikke de som kommer hit som kriminelle, men som tiggere og arbeidssøkere, sier han.

Tigging skaper ikke et liv

I Romania foreslår Frelsesarmeen tilbud som veiledning, skoledeltakelsesprogrammer, utdanning, materiell hjelp og arbeidsformidling ved samfunnssentre, i samarbeid med lokale myndigheter. De vil også avsløre tigging som en løsning.

– Tigging skaper ikke et liv. Romfolket har et dårlig rykte, men vi vil ikke karakterisere et helt folk, og skal ikke unnskylde for at vi gjør noe for de, sier han.

Les hele rapporten fra Frelsesarmeen her.

Skal ivareta liv og helse

Sosialbyråd i Oslo, Anniken Hauglie, sier det er en fin linje mellom å ivareta nødretten til romfolket og virke rekrutterende gjennom å innføre hjelpetiltak som gjør det mer attraktivt å komme til Norge.

– Romfolket må fortrinnsvis hjelpes i Romania, sier hun, men legger samtidig til at ting også kan gjøres i Norge. Hun setter stor pris på overrekkelsen av rapporten fra Frelsesarmeen.

– Denne rapporten er med på å øke kunnskapsnivået til kommunen. Det er veldig viktig, sier hun.

Hauglie kan imidlertid ikke love at alle forslagene blir gjennomført.

– Vi må sette oss ned og gå skikkelig gjennom dette. Men vi skal ivareta nødretten og ivareta liv og helse, sier hun.

Åpner for å forby tigging på ny

Løsgjengerloven ble avskaffet etter forslag fra Bondevik II-regjeringen i 2005/06, som Høyre var en del av. Hauglie, som selv representerer Høyre, sier hun åpner for at det kan bli aktuelt å gjeninnføre paragraf 17 i loven, som omhandler tigging.

– Det er ingen skam å snu om konsekvensene var uheldige. Paragrafen ble avskaffet for å verdiggjøre norske rusmisbrukeres liv, men det er veldig få av disse som fortsatt tigger. Nå selger de i hovedsak =Oslo, eller deltar i andre arbeids- og aktivitetsopplegg, sier hun.

Hauglie mener EU-utvidelsen, med innlemmelse av Romania i 2009, som gjør det mulig for personer fra landet å reise passfritt i Europa, gjør at problemstillingen nå er forandret.

– Det kan bli aktuelt å gjeninnføre paragrafen, men en lovendring er utenfor Oslo kommunes kontroll, sier hun.

Del på Facebook

Diskriminerer ikke

Kommandør i Frelsesarmeen, Clive Adams, sier de skal fortsette å møte menneskers behov, uansett omdømme.

– Vi har en misjonserklæring. Siste linje sier at vi skal møte menneskers behov uten diskriminering, basert på kristne verdier. Dette handler ikke bare om penger, men også om kunnskap og erfaringer, og der har vi mye å bidra med, sier han.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.