*Nettavisen* Nyheter.

Lar seg ikke knekke

En av sesongens langrennskometer, Øystein "Pølsa" Pettersen, møtte veggen under Tour de Ski. I det siste har han vært syk, og NM-sprinten på 24-årsdagen i morgen står i fare.

Vika: Det er ingen tvil om hva jeg ønsker meg til bursdagen min. En plass på pallen i sprint klassisk som gir VM-billett!
Øystein "Pølsa" Pettersen gliser fra øre til øre. Om det blir pølsefest på bursdagen eller bursdagsfest på "Pølsa", gjenstår å se.
Men etter Tour de Ski har han vært syk, og ved avreise til Meråker tirsdag var han usikker på om han blir frisk til rennet i morgen.
Jeg har astma, og har vært dårlig etter at jeg kom hjem fra Tour'en. Når vi reiser og bytter klima i tillegg til å gå mange renn så sliter jeg litt. Jeg går ikke NM hvis jeg ikke er frisk.
NM er en av de siste sjansene for å bli uttatt til VM-laget i Sapporo, som arrangeres fra 22. februar til 4. mars. Hvis Pettersen blir klar til morgendagens renn, drar han videre til Russland for å være med på sprint, skøyting, i verdenscupen søndag.

Nakenstuntet

Øystein Pettersen har tre gull fra junior-NM, men fjorårssesongen markerte gjennombruddet for Bækkelags-løperen, som har blåst liv og humor inn i langrennsmiljøet.
På sprint, skøyting, ble han nummer tre i fjorårets NM, og fikk tre plasseringer blant de femten beste i verdenscupen.
Så til spørsmålet han sikkert har blitt stilt tusen ganger før. Men som han gjerne svarer på en gang til.
Hvordan fikk du tilnavnet "Pølsa"?
En medstudent syntes jeg så ut som ei dårlig stappa julepølse i kondomdress. De andre syntes det var artig, og jeg har ikke noe imot å skape litt liv og blest i en idrett som ofte er dønn seriøs.
Dette var for fem år siden under studietiden ved HINT (Høgskolen i Nord-Trøndelag), og siden har han levd med navnet.
Mens vi snakker om pølser, kan du fortelle litt om nakenstuntet ditt i fjor høst?
Vi hadde samling i Torsby før verdenscupstarten. Jeg var litt usikker på formen, og var litt stor i kjeften. Til de andre sa jeg at hvis jeg gikk bra, så skulle jeg løpe naken etter rennet.
Etter andreplass på sprint, individuelt, og samme plassering på lagsprinten var det ingen vei utenom: "Pølsa" ble ribbet til skinnet, og fløy rundt på skistadionet i Düsseldorf i blanke messingen.
Han hadde ikke helt tro på at dette skulle bli aktuelt.
Men jeg gikk veldig bra og måtte stå for det jeg hadde sagt.
Hadde opptrinnet skjedd på en britisk fotballarena, ville politimenn kjapt ha innhentet ham og dekket til kronjuvelene med bobby-hatten. Men med trusa i venstre hånd hvilende over herligheten, la han på sprang med en gjeng fotografer halsende etter.
Det var nok en del tilskuere som satte wursten i halsen på langrennsstadionet ved Rhinens bredder. "Norsk nakenchock i skidspåret" skrev SVT på sine nettsider.

Aldri kjedelig

Vi er på pressekonferanse i Manpowerbygget i Vika. Øystein Pettersen er en av fem løpere på det private rekrutteringslaget Team Manpower, og går her sammen med Simen Østensen (Fossum IF), Anders Gløersen (Rustad IL), Martin Johnsrud Sundby (Røa IL) og Roger Aa Djupvik (Fjellhug/Vereide-Hyen).
Laget gir løperne en økonomisk plattform som gjør det mulig å leve av langrenn. "Pølsa" Pettersen har også fått et sponsortilbud fra en pølsefabrikant, men han har ikke takket ja til forespørselen.
Jeg er på et lag hvor jeg er bundet opp i forhold til sponsorer. Inntil jeg kan gi noe tilbake, så gjør jeg ikke noe mer med det, forteller han.
"Pølsa" er et naturlig midtpunkt på laget. Tar raskt ordet på alles vegne. Er blid, hyggelig, alltid med en artig replikk eller en fleip på lur. En spilloppmaker og et muntrasjonsråd. Selv om han ikke oppfatter seg selv som gjøgleren på laget.
Jeg lager ikke show for enhver pris. Vi utfyller hverandre, jeg ser mer på meg selv som en humørspreder som får de andre til å løsne litt på skuldrene når de er stresset og slitne.
Det er aldri kjedelig rundt Øystein, har Marit Bjørgen sagt, mens Petter Northug jr. synes det er kjempeartig å være på tur med "Pølsa".
Like gøy ble ikke Tour de Ski for Øystein Pettersen. Mens lagkameraten Simen Østensen klatret til heder og ære med en tredjeplass sammenlagt, endte hot dog'en fra BSK som nummer 53 av 63 startende.
Utour de Ski?
Tour de Skitt skrev jeg på MSN'en, svarer han, og trekker litt oppgitt på skuldrene. Det han vil bli husket for fra Tour de Ski er episoden fra Olympiastadion i München, hvor han ble feid over ende av Petter Northug jr. i en sving.
Der og da opplevdes det kanskje som unødvendig. Begge gikk glipp av en plass på pallen. Men situasjonen ble glemt like fort som den skjedde, forsikrer han.
Jeg trodde slike uhell tilhørte skøyteløp og billøp?
Du sier noe. Tour'en ble stang ut for meg fra første stund, og etter at sjansene mine ble spolert hjalp jeg heller de andre. Jeg ga plassen min til Petter i kvartfinalen på sprinten. Vi gikk for laget, og etter å ha forspilt egne sjanser, var det litt surt å slippe han forbi, men sånn var det. Fordi jeg ikke hadde noen sjanser sammenlagt, var det greit å hjelpe Simen og Petter i sammendraget.

Fra Linderud

Øystein Pettersen vokste opp på Linderud og begynte å gå konkurranser i 10 11-årsalderen.
På Linderud var det flere gode skiløpere, og jeg lærte tidlig hvor lista lå. Det var moro å være en del av et langrennsmiljø, sier han om de første konkurranseårene.
Jeg husker første gang jeg prøvde skøyting. Da var jeg 12 år, og hadde fått nye ski. Jeg brukte fem minutter mer enn på klassisk dagen før i samme løype. Ikke akkurat et stort talent, minnes han.
Greirennet på Vesletjern og Grorudals-mesterskapet tilhører de gode barndomsminnene.
Det var en innmari kjemping med kameratene for å slå dem, forteller Øystein.
Etter at han flyttet tilbake til Oslo, har han slått seg ned på Tonsenhagen med samboeren Ellen.

På kjente trakter

NM-løypene i Meråker blir nesten som hjemmebane for "Pølsa". I tre år studerte han her, og tok idrett grunnfag og mellomfag som en del av utdanningen ved HINT. Drømmen hans er å bli lærer og trener i idrett.
Jeg gleder meg til å komme tilbake til Grova, hvor jeg har trent mye. Jeg tror det blir en skikkelig sprint med mye staking, en real kamp hvor den beste vinner.
NM-løypa likner på VM løypene i Sapporo, og resultatene her vil telle mye, selv om det endelige VM-laget tas ut etter et renn i Estland neste helg.
Er sesongen spolert hvis du ikke blir med til VM?
Nei, absolutt ikke. Sesongen ble reddet 28 .oktober med andreplassen i verdenscupåpningen. Uansett vil dette ha vært en fantastisk sesong for meg.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag