RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Latterbrøl ved lerretet

Det er på St. Hanshaugen eldresenter at fem spreke damer lærer alt de trenger å vite om det gylne snitt, penselstrøk og perspektiv. Malekurset blir drevet av humørsprederen og multikunstneren Annhild Brit Gustavsen.

Lovisenberg: Det er fjerde gang de pensjonerte damene på St. Hanshaugen eldresenter jobber seg fremover i akrylmalingens verden.

Dagens utfordring er å jobbe med forskjellige grønnfargenyanser og sjatteringer. I tillegg skal vi lære å male annerledes enn det vi ser, sier Kjerstin Winge.

Det lille aktivitetsrommet lukter sterkt, og Lokalavisens utsendte får opplyst at det er fikseringssprayen som fortsatt ligger i lufta. Her jobbes det nemlig først med kullstifter, og så med maling.

Annhild viser frem ulike arbeider gruppen har jobbet med, og skryter av damenes utvikling og maleferdigheter.

Her er det frukt i alle farger og fasonger, og dagens maleobjekter er en grønn og blå vase.
Det sømmer seg ikke for eldre damer å male en nakenmodell, sier Annhild spøkefullt.
Kjerstin sier seg uenig, og mener det hadde vært kjempemorsomt å få male en naken mann.

Latter

Annhild har jobbet og arrangert malerkurs i mange år, og er i tillegg utdannet latteryoga-instruktør. Under dagens tre timers lange seanse får damene et avbrekk fra maleverdenen med hopp og sprett og latterbrøl.

Det viktigste disse damene må lære seg, er at det er lov til å sløse litt med malingen. Dette er jo veldig vanskelig siden eldre er så nøysomme, sier hun spøkefullt.

Annhild er svært opptatt av å gi deltakerne en god og hyggelig opplevelse, i tillegg til å lære bort maletekniske finesser.

I dag er det de fire fargene blått, hvitt, gult og rødt deltakerne skal bryne seg på. Det er derfor viktig å lære seg å blande disse sammen til ønskelige grønnfarger.
Selv om alle skal male det samme i dag, blir resultatene svært forskjellige. Den tidligere formgivningslæreren Liv forteller om sitt spesielle forhold til fargen blå.

Jeg husker spesielt godt at vi fikk i oppgave å male "blå sol", og jeg tenkte i blått i mange dager etterpå, sier hun.
Dette kan forklare den store fargeklatten med nettopp blått som ligger igjen på asjetten hennes.

Liv gir bort alt hun kan klare av den stakkarslige blåfargen til Aase. Anne på sin side sitter konsentrert og titter på vasene, mens hun lurer på hvordan hun skal få lagt skyggen riktig.
Kunsten bruser her, sier hun. Annhild minner henne på hvor lyset kommer fra, og tar et hjelpende tak om penselen.

Det som viser seg å være vanskelig for noen, er lekende lett for andre. Kreativiteten blomstrer hos Liv, da hun føler seg inspirert til å bruke blåfargen likevel. Det skinner plutselig kraftig fra en blå sol på lerretet, som lager en fin motsats til vasene.

Strek

Aase har bestemt seg for å lage en rett tynn strek, men føler ikke at hendene strekker til.
Jeg bare skjelver i hendene, så dette blir jo ikke noen fin strek. Annhild mener at det bare er djevelen som maler helt rett, og synes ikke Aase skal tenke mer på det.

Videre underviser Annhild om fargevalg, og lærer bort at bare sort uten noe annen farge i seg blir seende ut som et hull i lerretet.
Og nå kommer dagens utfordring som er å få plass til en ekstra blomst på lerret, sier hun mot slutten av kurset.

Her står alle fritt til å lage en unik blomst, mens de jobber med fargeblandingen.
Jeg får jo ikke plass til en blomst her, sier Anne. Men det viser seg likevel at blomsten finner seg til rette i det den skapes.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere