RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Lav oppklaring inspirerer andre til ran


 
  Foto: Illustrasjonsfoto: Svein Gustav Wilhelmsen
Voldsforsker Ragnhild Bjærnebekk mener oppklaring av ran er helt sentralt for å få unge kriminelle ranere ut av den kriminelle løpebanen.

OSLO: – Ran som ikke blir oppklart kan ha en inspirasjonseffekt på andre og de som begår ran forsetter hvis de ikke blir tatt, sier forsker Ragnhild Bjørnebekk ved Politihøgskolen.

Hun mener også spenningen og medieoppmerksomheten er med på å bidra til å skape ransbølger slik man har sett i Oslo den siste tiden.

Les også: Brutale ungdomsranere fanget opp av dette overvåkingskameraet

Starter med barneran

Bjørnebekk mener ranere er personer som allerede har kommer langt i sin kriminelle karriere, de kan gjerne være unge, men har gjort en del gærne ting før.

– De unge starter med barneran og raner gjerne de som er yngre og svakere enn seg selv. De går gjerne videre med å rane bensinstasjoner og kiosker. De unge ranerne er mer impulsive, men de blir mer profesjonelle jo mer og vanskelige ting de gjør, sier Bjørnebekk.

Les også: DEBATT: «Ranerne eier Oslo!»

Bør spres og tvangsplassers

Ranere som er litt eldre har gjerne kommet lengre i sin kriminelle karriere og går over til mer kommersielle ran av forretninger hvor de kan få med seg større verdier. Bjørnebekk mener det er viktig å komme tidlig i gang med rehabiliteringen for å stoppe unge kriminelle.

– Dette er ungdom i en alvorlig utvikling. Det som er viktig er å oppklare og identifisere. Gjenger og trøblete grupper må spres og tvangsplassers på barnevernsinstitusjoner, sier Bjørnebekk.

Les også: Casuals jakter ranere i Oslo

Straffenivå

Ved oppblomstring av kriminalitet ropes det ofte om strengere straffer. Dette mener Ragnhild Bjørnebekk har liten effekt.

– Straffenivået har lite å si for kriminalitetsformen. Det som er viktig er å få de unge ut av den alvorlige kriminalitetsløypa og tilbake til et vanlig liv, sier hun.

Les også: Ungdomsraner (18): – Det er bare å ta imot straffen og takke gud for at vi bor i Norge

Impulskontroll

Et fengsel i Bergen har spesialisert seg på rehabilitering av unge kriminelle. Hun mener det er viktig med egne institusjoner som håndterer denne gruppen unge kriminelle.

– Unge ranere er personer med dype problemer. Hvis de settes i fengsel sammen med voksne knytter de nettverk, danner kriminelle grupper og får en negativ utvikling, sier hun.

Samtidig mener hun det er viktig for den alminnelige rettsfølelsen at unge kriminelle ikke tas på med silkehansker.

– Det er viktig at de får en synbar reaksjon, men å være for tøff har liten effekt. Straffen må være strenge og grensesettende og ungdom må settes under behandling slik at de får kontroll på impulser, får selvkontroll og jobbe med moral og etikk, sier Ragnhild Bjørnebekk.

Andre saker fra dittOslo:

Hjemløse kaninunger får trøst hos «onkel» Bølla

– Jeg blir tvunget til å være kriminell for å holde meg frisk
 
Joshua French: – Jeg lover å fortelle vår historie en dag
 
 

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere