Leder

LEDER: «Å være fattig er åpenbart vanskelig. Da hjelper det ikke å bli tatt i billettkontroll»

 

  Foto: Illustrasjonsfoto

Miljøpartiet de Grønne lanserer denne uken et forslag om at sosialklienter skal få reise gratis på Oslos kollektivtransport. Forslaget er uferdig, og det er lett å komme med kritikk. Likevel bør det ikke forkastes – det ligger besparelser både for kommunen, for byråkratiet og ikke minst for hver enkelt i forslaget, som gjør at det fortjener en skikkelig utredning.

Forslaget kommer etter en undersøkelse, der Ruter oppgir at rundt halvparten av de som blir tatt i kontroll ikke betaler. Miljøpartiet de Grønner har vært i kontakt med en rekke kontrollører, som medgir at dårlig økonomi ofte er årsaken til at mange ikke har betalt billett.

MDG mener da at det vil være god butikk å la kommunen betale for månedskort til de ressurssvake, fordi den samme kommunen er de som bruker store ressurser på å inndrive kravene, som hver enkelt uansett ikke har mulighet til å betale – altså penger som uansett ikke kommer inn til kommunens kasse.

LES OGSÅ: SV-topp tatt for sniking på toget

Miljøpartiet har foreløpig ikke konkludert med hvordan ordningen skal fungere i praksis. Et åpenbart innspill er at selv om man er sosialklient, så må man ha et månedskort å vise fram i billettkontroll. Å se for seg en ordning som ikke sørger for ordinært månedskort, innebærer et sosialt stigma som Oslo ikke kan være bekjent med. En ordning der sosialklienter omtrent må ha et stempel med «fattig» i panna, er utenkelig, ja, nærmest latterlig.

Men en ordning der sosialklienter – i tillegg til sosialstønad – får et månedskort som sørger for at de kan ta seg rundt på det kommunale kollektivnettet, er interessant.

LES OGSÅ: – Dama mi har mensen, så jeg turte ikke spørre etter reisekortet

Selvsagt vil det koste. Men det er et interessant forslag om det er sånn at kostnaden kan tas direkte fra budsjettet kommunen bruker på å innkreve penger fra den samme gruppen mennesker. Da handler det jo bare om å gi med den ene hånda og ta med den andre. Kanskje er det da bedre å reversere prosessen, og heller gi med en gang, og unngå å ta tilbake.

Det viktigste er likevel at dette handler om verdighet, for hver enkelt. Å være fattig er åpenbart vanskelig. Det hjelper ikke å bli tatt i billettkontroll. Nettopp derfor er forslaget fra MDG verdt å utrede.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.