*Nettavisen* Nyheter.

Leder an for en fargerik nasjonaldag

– Vår feiring av 17. mai handler ikke om å skape så mye nytt, men å gjenskape en fantastisk tradisjon, med barna i sentrum, sier leder av 17. mai-komiteen i Oslo, Knut Even Lindsjørn (SV). Selv lader han opp til en trivelig og travel dag. Foto: Foto: Lars Weimoth

– I vår moderne, omskiftelige tid er det viktigere enn noen gang å holde fast på gode tradisjoner.

Klikk på bildet for å forstørre.

Bekkelaget skole markerte sine 150 år i 2009, og var blant de første opp Karl Johan og slottsbakken. Foto: Arkivfoto

SENTRUM: Det sier Knut Even Lindsjørn (46). Mannen som i år innehar det ærefulle vervet som leder av 17. mai-komiteen i Oslo. Til daglig leder SV-politikeren kultur- og utdanningskomiteen i bystyret. Feiringen av nasjonaldagen har han jobbet med siden i fjor høst.

Del på Facebook

Fritt fram for flagg

Godt over 100 skoler og en mengde høymusikalske skolekorps vil sette sitt gledelige, fargerike preg på hovedstaden når de toger, tuter, roper og spiller på sin vei opp Karl Johan og slottsbakken med sløyfer og flagg.

I år har det ikke vært noen flaggdebatt. Det er ingen forbud mot å benytte andre flagg enn det norske. Det er Knut Even Lindsjørn glad for.

– Vi oppfordrer gjerne så mange som mulig til å ha med norske flagg, men 17. mai skal være en inkluderende dag, en dag for samhold og fellesskap, sier Lindsjørn med et velment, bestemt nikk.

Tradisjoner

Selv håper han å rekke en kaffekopp med kona hjemme på Frogner på morgenkvisten 17. mai, før han suser av gårde til Vår Frelsers gravlund for bekransning og taler ved gravstedene til nasjonalikoner som Henrik Ibsen, Henrik Wergeland og Bjørnstjerne Bjørnson. Der har mange av byens borgere tradisjon for å starte dagen. I fjor kom det over 2.000 mennesker.

Lindsjørn skal så innom TV2 for intervju, før frokost inntas på Rådhuset. Deretter tar han oppstilling ved Akershus festning for å gå i barnetoget.

– Det er en spesiell dag for meg også, selvsagt. Men først og fremst feirer vi nasjonen, vår identitet og vår historie. Og barna står i sentrum for feiringen, sier 17. mai-komiteens travle leder.

Gledelig innsats fra mange

Han er imponert over all kunnskap og engasjement han har opplevd rundt seg i jobben.

– Alle offentlige etater er involvert, og en mengde frivillige. Det har vært en stor glede å se helheten og alle menneskene som står på for at 17. mai skal bli fantastisk for byens folk, sier Lindsjørn, før han haster i vei for å dele ut en kulturpris sammen med ordfører Stang.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.