RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

LEDER: Båndtvang for katter?

6 av 10 vil ha båndtvang hele året svarte våre lesere da vi spurte dem på vår nettavis. Men byråd Jøran Kallmyr (Frp) mener hunder i Oslo bør få gå løse hele året. Norsk Kennel Klub (NKK) er enige. Det er Nordstrands Blad også. Vi har stor sans for Kallmyrs tankegang.

Kallmyr påpeker at båndtvangen om sommeren blant annet er begrunnet med hensynet til husdyr, vilt og fugler – mens det er lite av dette i Oslo.

– Det er ikke så mye vilt og sauer i Oslo sentrum derfor bør kommunen kunne vurdere båndtvang på nytt, sa byråden til NRK tidligere i uken.

Kallmyr har
bedt Friluftsetaten vurdere om loven åpner for at Oslo kan droppe båndtvangen. Norsk Kennel Klub (NKK) støtter Kallmyrs forslag. Samtidig understreker de at en eventuell oppheving av båndtvangsbestemmelsene ikke fratar hundeeiere ansvaret for å ha kontroll over hunden.

Nordstrands Blad
har skrevet mye om problematikken rundt løse hunder. Ikke minst etter at en løs hund angrep og bet en jente under trening på Ekeberg. Debatten raste lenge på nettet i etterkant. Mange mener mye om løse hunder, om hundeeiere, om hundemøkk og om faren for å bli angrepet.

Kallmyr har imidlertid et sentralt poeng. Båndtvang er ikke begrunnet i hensynet til mennesker, men i behovet for å la viltet i fred. At mange mennesker setter pris på månedene med hunder i bånd er en bi-effekt.

Om våre
myndigheter virkelig var opptatt av at viltet skal få være i fred, burde de være mer opptatt av katter enn av hunder. Vi kjenner selv til katter som dreper vilt hver eneste dag. De dreper ikke for å stille sulten, men fordi instinktene forteller dem at er gøy.

En flott hankatt vi kjenner som bor rett ved en liten skog presenterer døde mus, fugler, hareunger og ekorn for sine eiere i en evig strøm. Han er en fantastisk jeger, slektskapet med gaupe og andre store kattedyr er tydelig. Og eierne synes han er et fantastisk eksemplar. Det er han sikkert. Like sikkert er det at han er mer dødelig for småviltet i nabolaget enn de fleste hunder noensinne har vært i nærheten av. En løs hund kan jage et rådyr til døde. Det er stygt og tragisk og skal ikke skje. Men en spurvunge er kanskje like verdifull?

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere