RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

LEDER: Bare én skolegang


 
  Foto: ARKIVFOTO

For femåringene Donyazad, Jehans og Hedda, som du kan lese om i denne ukas avis, har august 2011 allerede vært en drøm i lang tid. Da skal de få skolesekk, bøker og blyanter, de skal bli delt inn i klasser hvor de skal få klassekamerater – de skal bli skoleelever. Men drømmen brister litt når man ikke får gå på nærskolen sin.

Skolen man har sett på, lengtet mot og kanskje sett storesøsken, naboer eller venner begynne på.

For femåringer i Bydel Sagene er nærskolen ikke nødvendigvis forbeholdt dem. Lilleborg skole måtte i år avvise nesten like mange elever som de kunne ta i mot. Skolen er full, og enn så lenge har ikke kommunen noe annet alternativ enn å fordele de ferske skoleelevene på andre skoler. For en femåring er det langt fra Torshov til Sinsenskole. Og det stopper ikke her.

I byrådets forslag til budsjett, som ble lagt fram i går lanseres tidenes investeringssatsning på skole i kommunen. Hele 2,5 milliarder skal brukes på skole neste år og blant annet vil byrådet gjøre Sofienberg fagskole om til en ungdomsskole. Men de vil også legge ned Hersleb, og sende elevene til Fyrstikkalleen, Sagene og Ila. Det er langt for en trettenåring fra Hersleb til Helsfyr. Eller til Sagene.

Investeringen til byrådet er selvsagt prisverdig. Men den kommer dessverre for sent. For Donyazad, Jehans og Hedda vil det kun være en skolestart. Den vil ikke være på nærskolen deres.

For trettenåringene som må ta seg gjennom sterkt trafikkerte gater i indre øst for å komme seg til Sagene, Helsfyr eller Ila vil det bare være en ungdomstid. Den blir ikke sånn som de fortjener, fordi de har blitt brikker i et byråkratisk puslespill. Et puslespill som i stor grad handler om å utføre lovpålagte oppgaver, der de menneskelige aspektene tidvis forsvinner.

I Oslos skolepolitikk er det nettopp det som har skjedd. Enkeltelevers skolegang blir ofret til fordel for en politisk kabal som må gå opp.

Byrådet sier de vil satse på kunnskapsbygging i kommunen for de framtidige skattebetalerne. Da bør de ta dem på alvor allerede nå, og finne løsninger på skolekrisen, som gjør at Donyazad, Jehans og Hedda får den skolegangen de fortjener.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere