*Nettavisen* Nyheter.

LEDER: «Ber om bønnerom»

Det er ikke meningen å tale djevelens sak når vi på lederplass er kritiske til at det blir opprettet bønnerom i norske skoler. Dessverre ble debatten om bønnerom fullstendig avsporet da forstander for Det islamske forbundet, Basim Ghozlan, ga den moderate muslimen Tina Shagufta Kornmo det glatte lag. Hun syntes bønnerom var en dårlig idé, mens Ghozlan som synes det er en god idé, sier: «Du taler ikke muslimenes sak og kan ikke kalle deg muslim engang. Du taler bare djevelens sak».

Apropos sak. Dette vel ikke den beste måten å skape forståelse for eget syn. Tvert imot gir det ytterligere ammunisjon til Carl I. Hagen og andre som gjentatte ganger har advart mot «snikislamisering», at radikale muslimer står bak ønsket om bønnerom for å tvinge unge sinn inn i en bevegelse som det blir vanskelig å motstå. Alle moderate muslimer som kunne tenke seg å diskutere et stillerom for bønn og meditasjon, er satt sjakk matt.

Vi har respekt for at mennesker med ulik religiøs tilhørighet har behov for å be. Oslo-biskop Ole Chr. Kvarme har gått ut og støttet tanken om såkalte stillerom for bønn med begrunnelse at dette er utbredt på universiteter, høyskoler, i fengsler og på sykehus.

Her snakker vi om videregående skole med unge helt ned i 15-årsalderen. Mange er reflekterte, men samtidig mottakelige for press fra radikale, karismatiske ledere, uansett religion eller livssyn. Det er unødvendig å skape en plattform for en eller flere grupper i den offentlige skolen, som for lengst har forlatt den rene religionsundervisningen.

At rektorene selv skal ha frihet til å ta avgjørelsen, som kunnskapsministeren mener, er en svært dårlig idé. Tenk hvilket press disse vil komme under om det er fra dominerende religiøse grupper eller enkeltpersoner. Vi kan ikke havne i en situasjon hvor én rektor er kjip eller anti-et-eller-annet fordi naboskolen har fått bønnerom. Dessuten vil det helt klart påvirke elevers valg av skole, hvor blant annet foreldre vil kunne presse på for å få sin sønn eller datter inn på «bønneskolen», mens andre vil sky skolen. Bønnerom vil helt klart føre til segregering.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.