Gå til sidens hovedinnhold

LEDER: «Bli med på årets fineste søndagstur»

De siste fem-seks åra har det vært én søndagstur jeg aldri har sviktet. Det er fordi jeg anser den som så langt viktigere enn alle de andre. Jeg snakker selvfølgelig om tv-aksjonen.

Søndag skal jeg igjen legge i vei, trolig i området rundt Hasle – like ved der jeg bor, og det anbefaler jeg virkelig alle andre å gjøre også.

I år skal pengene vi samler inn i den kanskje største nasjonale dugnaden gå til Amnesty. Organisasjonen har i en årrekke talt de undertrykte, kneblede og torturertes sak. For de fleste av oss er dette ord uten personlig innhold, her vi har vokst opp i trygge Norge. I alle fall er det sånn for meg. Det betyr at når jeg de siste ukene har lest om arbeidet Amnesty gjør, så føler jeg meg forpliktet til å bidra.

Og sjelden føles det viktigere å innvadere fremmedfolk i søndagsmiddagen, som når man strekker fram bøssa og ber om en skjerv til tv-aksjonen. De fleste smiler tilbake, de yngste finner fram småpenger de har i lomma fra en festlig aften kvelden før. Barnefamiliene lar de yngste med stort omhu få legge pengene i bøssa, mens de eldste allerede har lagt fram penger som skal i bøssa.

Selv da jeg gikk i en av byens mange kommunale blokker – blokker der mange av de minst bemidlede av oss bor, fikk jeg gjenkjennende nikk og smil da jeg strakte fram armen. Og jammen ga de ikke der også. Til dem som har enda mindre enn de har selv.

Aldri har det skjedd at ingen har hørt om tv-aksjonen, ei heller har jeg fått døra smelt i ansiktet med beskjed om at «nei, takk, jeg ønsker ikke å hjelpe de fattige». Givergleden er rett og slett enorm, og mange ber om et telefonnummer de kan ringe til for å gi, dersom de ikke har kontanter.

Det varmer, selv om man bare er en skarve bøssebærer. En bøssebærer, som for øvrig får så mange gode ord med på veien at de kan lagres et helt år – til neste gang.

Tv-aksjonen har etablert seg som en institusjon i den norske folkesjela. Det er kanskje den dagen i året vi tenker mest på å hjelpe andre, den dagen vi setter ut i livet de ordene vi ynder å snakke varmt om – nestekjærlighet og omsorg.

Jeg føler meg heldig som har mulighet til å bidra med å gå med bøsse, og anbefaler alle andre som har mulighet til å ta med familie eller venner, og velge en alternativ søndagstur til helga.

For søndag skal jeg, og veldig mange med meg ut og gå igjen. Jeg håper at de som ikke har mulighet til å gå selv, i alle fall blir med på dugnaden med å ta i mot bøssebærene med et smil, og kanskje litt kontanter.

Hege Bjørnsdatter Braaten Hege Bjørnsdatter Braaten, nyhetsredaktør

Reklame

Strømsjokk: Så mye billigere er fastpris enn spot