RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

 
  Foto: Arkivfoto

LEDER: «Bøtene for istapper burde tidobles igjen»

Da jeg skulle skrive denne lederen fikk jeg en følelse av å gjenta meg selv. Det skulle vise seg å stemme. Det er nemlig ikke første gang at vi i dittOslo tar til orde for bedre is- og snørydding i Oslo sentrum.

Dessverre har byens gårdeiere bare blitt marginalt bedre til å være seg sitt ansvar bevisst.

For nå er vi her igjen. Snøen har falt, og etter noen dager med vekselvis varme- og kuldegrader henger istappene lange og truende fra mange hustak. Mange gårdeieres løsninger synes fortsatt å være et slags flagg ut fra husveggen, som varsler om rasfare.

Nå er det jo prisverdig at de varsler oss om at vi muligens kan få en stor isklump i hodet ved å passere nettopp deres bygning, men hva er egentlig alternativet? Skal vi spasere midt i gata, og risikere å bli påkjørt av både trikk, buss eller bil? Det er neppe noen god løsning.

I fjor kunne Oslo kommune notere seg litt over én million kroner på konto, som følge av bøter til gårdeiere. At summen har økt noe fra året før skyldes nesten utelukkende økte bøtesatser, selv om kommunen innrømmer at gårdeiere har blitt «litt flinkere».

Men det holder ikke å bli «litt flinkere». Den brutale ulykken for snart to år siden, der Robin Vedvik Helmersen ble lemlestet, etter at flere isblokker raste ned fra taket der han passerte, er en grusom påminnelse om at «litt flinkere» langt fra er nok.

For få dager siden kunne man lese at Robin har begynt å gå igjen. De vaklevorne skrittene er et enorm framskritt fra to år tilbake, da Robin kun kunne blunke. Likevel er han langt fra i den fysiske formen han var i før ulykken. Kanskje vil han aldri komme dit heller. Alt fordi gårdeieren ikke tok det ansvaret loven pålegger han – å fjerne snø og is fra taket. I sommer ble gårdeieren dømt til fengsel, samt en bot på to millioner kroner.

Dét i tillegg til at han må leve med vissheten om at tankeløsheten har ødelagt en ung gutts liv.

Da forundrer det meg at en rekke gårdeiere rundt om i byen ikke ser ut til å løfte lillefingeren for å hindre at det samme skjer med dem – og ikke minst at ikke enda flere personer skal bli rammet av en ulykke, som i verste fall kan være fatal.

Oslo kommune reagerte relativt raskt med å øke bøtesatsene etter ulykken i 2010. En tidobling skulle bedre sikkerheten mener de. Et prisverdig tiltak jovisst, men når bøtesatsen øker fra 500 til 5000 kroner mener jeg det fortsatt svir altfor lite å bli bøtelagt. Skal problemet fjernes burde satsene igjen tidobles.

Hege Bjørnsdatter Braaten Hege Bjørnsdatter Braaten, nyhetsredaktør

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere