*Nettavisen* Nyheter.

LEDER: «Det er god grunn til å sykle på grønt»

  Foto: Foto: Magne Mellem Enoksen

«Det er ikke så farlig å sykle på rødt som politiet skal ha det til,» sier syklist Olav Torvund til dittOslo.no. Etter at dittOslo.no omtalte krysset Bispegate/Oslogate som byens verstingkryss med rekordmange ulykker, og politiet påpekte at mange av ulykkene er resultat av at syklister sykler på rødt lys, reagerte Torvund med å sende et åpent brev til politiet. Der langet han ut mot det han mente var uthenging av syklister som en viktig årsak til at det skjer så mange ulykker.

«Jeg kre­ver å få utle­vert den doku­men­ta­sjon poli­tiet måtte ha på at tra­fikk­ulyk­ker skyl­des at syk­lis­ter syk­ler på rødt lys. Poli­tiet i Oslo er gjerne makt­ar­ro­gante i alle spørs­mål som gjel­der syk­ling,» skrev Torvund blant annet i brevet sitt.

Og mens Torvund og politiet leter frem dokumentasjon på hvor mange ulykker som skapes av sykling på rødt lys, ser vi i hvert fall én særdeles god grunn til å være forsiktig med denne uvanen: I alle år har vi her i landet hatt et litt annerledes forhold til dette med å gå på «rød mann». Bare man ser seg for og ikke er til hinder, er det liksom greit å krysse på rødt.

HER KJØRER SYKLISTEN PÅ RØDT

Du skal ikke lenger sørover enn til Danmark, før du blir sett på som litt av en rebell når du piler over gaten på rødt, og i Tyskland har «Nur bei grün – den Kindern ein Vorbild»-skiltene hengt på trafikklysene i årtier. Den oppfordringen gjelder altså gående, men tyskerne mener altså at du bør vente på grønn mann – uansett. Om ikke for å være sikker på å komme deg helskinnet over gaten, så i hvert fall for å være et godt forbilde for de mer uerfarne, myke trafikantene, nemlig barna.

Vi har alle sett syklistene som i kamikaze-stil har opparbeidet seg imponerende (les: skremmende) stor fart fra toppen av Kongsveien eller andre hovedfartsårer mot sentrum, ser seg litt til høyre og venstre, før de dundrer gjennom kryssene, livredde for å miste verdifull fart og sekunder. Oftest går det helt fint.

Men tenk deg at det står en 9-åring, en 11-åring eller en 13-åring og ser deg og tenker at «oj, det er sånn man gjør det, det så kult ut.» Det er ikke slike forbilder vi ønsker i Oslo-trafikken.

En annen sak er at vi er ganske sikre på at politiet sitter på nettopp den dokumentasjonen Torvund etterlyser.

Frederik Eckhoff Fredrik Eckhoff, redaktør

LES OGSÅ:

SYKKEL-BÅRD: «Derfor hater vi menn som sykler»

– Jeg føler meg innmari utrygg, så jeg sykler som en kjerring

«Det er blitt så trendy å sykle at alt annet skal vike for disse terroristene»

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.