RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

LEDER: «Det er på tide at hele Oslo stiller seg bak Vålerenga»


 
  Foto: Arkivfoto

Det er på tide at Oslo stikker fingeren i jorda og stiller seg bak Vålerenga. Byens eneste topplag i fotball.

2013 er et historisk år i Oslo. Vålerengens Idrettsforening ble stiftet i 1913. Vålerenga er den fremste merkevaren og identitetsmarkøren i hovedstaden hva idrett angår. Eller er det slik?

Nylig mottok 100-årsjubilanten Oslo Byes Vel ærespris, Bypatrioten. I begrunnelsen for tildelingen heter det blant annet:

«Vålerengens Idrettsforening har i 100 år vært et aktivum i sitt nærmiljø og utviklet stedstilhørighet av stor sosial verdi. Bydelen Vålerenga og idrettsforeningen er blitt synonyme begreper. I tillegg har foreningen vokst ut over bydelen på Oslos østkant og blitt en representant for Oslo som hele Norge kjenner. Lenge leve Vålerenga -- og Oslo!»

LES OGSÅ: – Vi skal valse over kjepphøye drammensere!

Ingen annen idrett i Norge engasjerer like mye som fotball. Rosenborg er Trondheim og Brann er Bergen. Det er insititusjoner som er en del av byens identitet. Trondheim flagger for RBK og Brann er blant de mest påaktede deltagerne i 17. mai-toget. Men skjer det samme i Oslo?

Nei. I år er det selvsagt spesielt fordi Vålerenga fyller 100 år, og det blir både utmerkelser og mottagelser i Rådhuset av slikt. Men ellers så virker det som det er hipp som happ om det er Vålerenga, Lyn, Skeid eller Frigg som frontes. Hver mann sitt lag .

LES OGSÅ: Supporterne viser støtte før første seriekamp

Det er en lunken holdning til å støtte opp om Oslos flaggskip. Oppholder du deg i Oslo sentrum på en kampdag for byens eliteserielag skal du være spesielt interessert for å fange opp at det er fotballfest. Lik det eller mislik det, fotball er en samlende merkevare som hjelper til å gi byer over hele Europa en positiv identitet. Slik burde det også være i Oslo.

Men Oslo har jo så mange lag, sier du kanskje. Med all respekt: Lyn, Skeid og Frigg har en stolt historie med 19 Norgesmesterskap i fotball seg i mellom. Men den for lengst nedlagte klubben Grane på Nordstrand har også løftet kongepokalen. Det er interessant for historiebøkene, men ikke Oslos identitet blant andre norske byer i 2013.

LES OGSÅ: Lyn-spiller Martine(14) fikk drømmetreff med Vålerenga

Vi forventer ikke at Bastionen eller Skeidoksene stiller seg blant Klanen og heier frem Oslos stolthet når Rosenborg, Tromsø eller Sogndal kommer på besøk. Det er heller ikke så viktig om disse blir med. Vi snakker om et lite mindretall svært entusiastiske tilhengere av bydelslag i Oslo som er år unna toppen av norsk fotball.

FØLG VÅLERENGA PÅ DITTOSLO.NO HER

Men det offisielle Oslo; Oslo kommune, Ruter, ordfører og andre må vise den samme patriotismen for Vålerenga som andre norske byer gjør for sine topplag. Skulle bergenserne be SK Brann dempe seg i 17. mai-toget for ikke å støte ildsjelene i Fyllingsdalen FK? Utenkelig.

Poenget nå er at alle andre enn Vålerenga akkurat nå er mange år unna å hevde seg i toppen av norsk fotball. Selv med en vanskelig start er dette klubben som forsvarer Oslos ære på den idrettsarenaen flest nordmenn følger med på: eliteserien i fotball.

Det er på tide å stikke fingeren i jorda og få hele Oslo til å stille seg bak Vålerenga i eliteserien. Det er ingen motsetning mot å heie på Enga mot Brann og holde med et annet Oslo-lag nedover i divisjonene. Så kan vi heller ta debatten på nytt den dagen et annet lag nærmer seg toppen av 1. divisjon.

tore bollingmo Tore Bollingmo, ansvarlig redaktør, Mediehuset dittOslo

I kveld tar Mediehuset dittOslos Vålerenga-talkshow, Bohemen Live, debatten rundt det offisielle Oslos støtte til laget. Episoden legges ut på www.dittOslo.no onsdag klokka 10.30.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere